"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Nu toate ranile sunt vizibile la exterior. Uneori devenim victime ale abuzului emotional, care lasa urme adanci greu de sesizat. Daca urmele de abuz fizic sunt usor de observat, ranile emotionale sunt ascunse.

Traumele emotionale produse de manipularea psihologica, verbala si emotionala repetata ajung de multe ori sa fie reprimate, scoase din prim-planul constiintei. Incercam sa facem fata situatiei prin mecanisme de negare si interiorizare a abuzurilor, iar tacticile persoanelor care ne abuzeaza emotional ne cufunda in incertitudine si ne destabilizeaza de fiecare data.

semnele abuzului emotional

Ca sa poti pune capat abuzului emotional, primul pas este sa inveti sa recunosti cu exactitate comportamentele de acest fel.

PUBLICITATE

In continuare iti ilustram principalele forme de abuz care pot avea loc in relatia de cuplu, unele mai evidente, altele mai subtile:

1. Perechea desconsidera dorintele, aspiratiile si visurile tale, catalogandu-le drept nerealiste. Partenerul nu numai ca nu iti incurajeaza planurile si visurile, ci te saboteaza chiar prin diferite mijloace.

2. Oricum ai proceda, partenerul are intotdeauna dreptate. Tu esti cea care greseste mereu, in timp ce el are mereu dreptate. El stie mai bine in orice situatie.

3. Partenerul iti controleaza relatiile cu prietenii si cu rudele. Iti face program si nu iti permite sa ii vezi pe cat de des ai vrea.

4. Te simti vinovata de fiecare data cand te distrezi fara el.

5. I te destainui in cel mai mic detaliu, ii dezvalui chiar si secretele cele mai intime. Partenerul nu-ti divulga secretele lui, in timp ce el se foloseste de secretele tale pentru a te discredita si a te face de ras in fata apropiatilor.

6. Opiniile tale sunt de fapt opiniile lui. Nu numai ca isi impune de fiecare data parerea, ci te si face sa adopti in mod involuntar modul sau de gandire.

7. Partenerul iti neaga orice forma de individualitate. Mai degraba te vede ca pe o extensie a lui si te face sa te simti incompleta si neputincioasa fara el.

8. Reactioneaza prin crize de furie, crize de plans sau retragere disimulata de fiecare data cand nu-i acorzi atentia pe care o revendica.

9. Partenerul te face sa crezi ca tu esti sursa tuturor problemelor, grijilor si necazurilor lui.

10. Esti incapabila sa mai iei decizii in propriul nume. Partenerul ajunge

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE