"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

 

Scobitul in nas este un obicei indezirabil in imprejurari sociale si total descurajat de catre parinti. Majoritatea oamenilor il considera o practica neigienica, dezgustatoare, si… un semn de proasta crestere. Dar iata ca exista un cercetator care crede exact opusul!

 

consumul secretiilor nazale este sanatos

 

 

Scott Napper este profesor de biochimie la Universitatea Saskatchewan din Canada. Acesta este de parere ca mucofagia (termenul stiintific pentru scobitul in nas) nu numai ca nu este daunator, ci ar fi chiar benefic pentru sanatatea intregului corp.

 

In 2013, cercetatorul a publicat chiar o teza pe aceasta tema, lucrarea fiind primita de catre colegi cu mirare si scepticism. Ca sa intelegem exact la ce se refera Napper cand sustine ca aceasta practica ar fi una constructiva, trebuie sa aflam intai din ce sunt alcatuite secretiile nazale.

 

Majoritatea „mucilor” sunt secretii nazale intarite la scurgerea lor dinspre faringe catre esofag. Secretia este lichida, dar se intareste in nari si devine substanta pe care o cunoastem bine cu totii. Narile actioneaza ca un filtru, asa ca aici se mai aduna si praf si impuritati, dar chiar si-asa, mucii sunt alcatuiti in proportie de 90% din apa, care este in mod evident inofensiva.

 

Dar Napper merge mai departe, sustinand ca tocmai acest praf si aceste impuritati ar fi motivul pentru care este sanatos sa inghiti secretiile nazale. „Din perspectiva evolutionista, omul primitiv a fost nevoit sa faca fata multor intemperii si unor conditii de mediu foarte aspre. Omul modern n-a mai fost expus acestor conditii, dar inclusiv traiul intr-un mediu complet steril poate atrage dezavantaje”, explica Napper. Profesorul completeaza ca aproape unu la suta din compozitia secretiilor nazale consta din anticorpi care ar avea rolul de a intari sistemul imunitar.

PUBLICITATE

 

Profesorul poate sta linistit pentru ca, potrivit statisticilor, scobitul in nas este un obicei pus in practica de 91% dintre respondenti. In prezent, cercetatorul cauta voluntari pentru un studiu pe termen lung asupra efectelor scobitului in nas si a mancatului „dovezilor stiintifice”. Nu e de mirare ca demersurile sale sunt privite cu scepticism de catre colegii sai de breasla, desi multi dintre studenti par dornici sa se „infiga mai adanc” in subiect si sa „sape” dupa cat mai multe probe.

 

Scott Napper pare determinat sa isi duca pana la capat investigatiile in speranta ca va dezvalui,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE