"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

De cate ori nu ne-am spus, in urma unei despartiri amoroase sau a confruntarii cu o situatie dificila, ce ne-a produs rani adanci, ca timpul vindeca totul. Ne-am facut din ideea asta chiar o convingere la care nu vrem sa renuntam, fara sa constientizam ca si el are nevoie de ajutorul nostru.

 

De regula, ranile dau imediat nastere unei perioade dificil de traversat. Nu avem incotro, suntem nevoiti sa o traversam, fiindca altfel ne prabusim in gol.

 

oare timpul vindeca

 

 

Si atunci se nasc cel putin doua intrebari: unui rau ce ne-a fost provocat merita sa-i acordam timp indelungat? Sa lasam destinul sa ia lucrurile in mana, ca sa ne vindece durerea?

 

Intr-adevar, timpul este necesar, insa nu vindeca absolut totul. Cade in sarcina noastra sa ne “lingem” ranile.

 

Durerea are nevoie de propriul timp

 

Ar fi ilogic sa gandim ca putem rezolva si vindeca o rana intr-un timp bine determinat si foarte repede. Nu putem prezice cat va dura aceasta perioada de “curatare” a raului din sufletul nostru.

 

Aflati in fata acestei situatii, ar trebui sa nu acceptam niciodata sa traim in trecut, lasand astfel rana mereu deschisa. Vom suferi si mai mult. De aceea, primul lucru la care ne vom opri este sa “tratam” rana, pentru a-i oferi timpul necesar de cicratizare.

PUBLICITATE

 

I-ati auzit mereu pe cei din anturajul vostru sfatuindu-va sa va distrati, sa faceti lucruri noi, sa iesiti din “globul” in care v-ati izolat. Poate ca este o solutie pozitiva, nu extraordinara, deoarece va fi ca un balsam de moment. Mai devreme sau mai tarziu durerea reapare.

 

De aceea, dati-i timp durerii, o luna, mai multe, un an, depinde de profunzimea ei. Cand gandirea se va insenina, cand va veti vindeca, veti privi cicatricea, fara sa o mai resimtiti.

 

Preluati controlul, nu stati cu bratele incrucisate

 

Multe persoane se abandoneaza in mainile destinului, care, cred ele, le vor gasi solutia perfecta. Nu este chiar asa. Este nevoie sa preluati controlul vietii si sa va straduiti sa ajutati la procesul de tamaduire.

 

Timpul, singur, nu detine puterea de a fi intru totul responsabil de ceea ce vi se intampla.

 

Sfaturi pentru preluarea controlului ca sa va regasiti drumul pozitiv al vietii:

 

Despartiti-va de trecut

 

Trecutul ne reaminteste experientele traite din care am invatat cate ceva, dar ramane in spatele nostru. Este momentul sa mergem inainte cu mai multa incredere, concentrandu-ne asupra a ceea ce avem de facut in prezent, fiindca el conteaza acum.

 

Cautati ajutor

 

Stim, ne lipseste curajul de a cere ajutor de la persoane de incredere ce ne pot ajuta cu adevarat sa vedem viata dintr-o altfel de perspectiva. Sunt atatia oameni care se pricep sa ne sprijine, sa ne intinda o mana (terapeuti, psihologi…).

Fiti optimisti

 

Deschideti-va sufletul si priviti cu optimism viata. Ati trecut printr-o situatie dificila, nu inseamna ca este sfarsitul lumii. Avem capacitatea sa surmontam totul, acum sau mai tarziu, cand vom zambi vietii si vom merge inainte. Viata isi are frumusetile ei. Explorati-le!

 

Iertati si iertati-va

 

Am mai spus de multe ori, in alte articole, ca daca ii iertam pe altii ne iertam pe noi insine. Este un aspect foarte important, ca sa depasim orice situatie grea. Sa traim fara ranchiuna (produce multe alte boli), deoarce rana nu se va inchide.

 

Durerii emotionale ii trebuie timp pentru a o trata si numai noi o putem face.

 

Prindeti curaj si preluati controlul. Viata este frumoasa, chiar daca nu vedeti, fiti fericiti, aveti dreptul, meritati!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...