"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Atunci cand vine vorba despre dezechilibrele hormonale, stresul este cel mai important factor, mai ales pentru ca are nenumarate forme – psihic, fizic, chimic, biologic, oricare din acestea putand modifica functionarea corecta a glandelor suprarenale si a hipofizei. In general, scade productia de hormoni ovarieni, se blocheaza ovulatia si tiroida.

 

Capacitatea noastra de a face fata stresului este baza sanatatii si a vietii. In situatii stresante, cheia supravieturii este cortizolul, principalul hormon de stres.

 

stresul provoaca dezechilibru hormonal

 

 

Ce face cortizolul in conditii de stres?

 

In primul rand, adapteaza organismul acestei situatii, prin reglarea tensiunii arteriale si a functiilor vasculare (nutrienti si oxigen), prin reglarea nivelului de insulina si glucoza (energie pentru celule), prin reglarea functiilor imune (raspunsul organismului la infectii) si a metabolismului.

PUBLICITATE

 

In situatii de stres, cortizolul produs excesiv mobilizeaza toate rezervele organismului, ceea ce inseamna un consum mare de energie.

 

Daca stresul devine cronic, se ajunge in scurt timp la dereglarea glandelor suprarenale. Un exemplu este cel al sarcinilor apropiate sau o sarcina si ingrijirea unui copil dupa varsta de 35 de ani.

 

Iata care sunt etapele dereglarii glandelor suprarenale:

 

1. ALARMA. Cortizol in exces. In aceasta etapa ne simtim solicitati.

 

2. REZISTENTA. Pastram ridicat nivelul de cortizol. Ne simtim solicitati si agitati.

 

3. EPUIZAREA. De la nivelul excesiv de cortizol secretat, se ajunge la unul extrem de scazut. Se instaleaza starea de epuizare a glandelor suprarenale, avem o toleranta scazuta la stres, apare o epuizare progresiva a fizicului si psihicului, insotita de diferite boli.

 

Cortizolul poate fi numit HORMONUL ALFA.

 

La nevoie, primeste unda verde in defavoarea altor hormoni sexuali. De exemplu, nivelurile scazute de pregnenolona (unul dintre cei mai importanti hormoni din corp, cu rol in imbunatatirea memoriei, a starii de spirit si a prelucrarii informatiilor), asa numitul „furt de pregnenolona” se asociaza cu deficitul de atentie, anxietate, depresie usoara, senzatia de minte incetosata, pana la depresie cronica si fobie sociala, afazie si amnezie.

 

Variatiile cortizolului provoaca un efect de domino si indifent in ce faza suntem, are loc o complexa schimbare hormonala.

 

Cortizolul ridicat sau instabil pe parcursul zilei, mai ales in perioada serii, reduce capacitatea de odihna a organismului, provoaca dificultati la adormire si se mainifesta prin oboseala continua. De asemenea, mobilizeaza un nivel ridicat de insulina in sange, care poate duce la o

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!