"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

twenty + 8 =

eighteen − eleven =

Un articol de Petrut

loading...

 

Functionarea creierului depinde de irigarea permanenta cu sange. Blocajele vaselor sanguine cerebrale (accidentul vascular cerebral ischemic) sau hemoragiile acestora (accidentul vascular cerebral hemoragic) atrag un grad mare de risc de leziuni cerebrale severe si permanente cu potential letal in cazul in care nu se intervine la timp.

 

semnele accidentului vascular

 

 

Asa cum se intampla cu multe alte boli, simptomele accidentelor vasculare cerebrale sunt adeseori confundate cu alte probleme si ajung sa fie ignorate. Din moment ce atacurile cerebrale pot cauza leziuni grave, motiv pentru care accidentul vascular cerebral se afla pe locul cinci in topul celor mai letale boli de pe glob, adresarea la timp a simptomelor poate face diferenta intre viata si moarte.

 

De regula, simptomele accidentelor vasculare cerebrale sunt:

 

(1) Dureri de cap sau migrene severe

 

(2) Stare de epuizare fizica cu debut subit

 

(3) Probleme de vedere la unul dintre ochi – Vedere incetosata sau dublarea vederii la unul dintre ochi.

 

(4) Stare de confuzie si lentoare in gandire – La declansarea unui atac cerebral, anumite parti ale creierului inceteaza sa mai fie irigate cu sange, iar lipsa oxigenarii ingreuneaza sau face imposibil actul gandirii sau al vorbirii.

 

Venind in completarea grilei de simptome clasice, Asociatia Americana de Accidente Vascular-Cerebrale a intocmit metoda FAST, un instrument simplu prin care poate fi recunoscut si negociat accidentul vascular cerebral:

 

(5) Amortirea unei parti a fetei (semipareza faciala)

 

(6) Amortirea unuia dintre brate timp de mai mult de cateva minute

 

(7) Dificultate de exprimare sau incoerenta in vorbire

 

(8) Viteza de reactie la simptome:

 

Ce poti face in caz de accident vascular?

 

Sfaturile prezentate aici sunt salvatoare de vieti!

 

Evita pe cat posibil sa intri in panica. Nu misca niciodata victima in aceste cazuri, indiferent de circumstante. Orice efort sau miscare brusca a pacientului creste exponential riscul de rupere a capilarelor subtiri ce iriga creierul, rezultatul fiind hemoragia cerebrala!

 

Daca ai noroc sa ai o seringa la indemana, cu atat mai bine; in caz contrar, un ac obisnuit pentru cusut este suficient pentru interventia ilustrata in continuare.

 

1. Incinge acul in foc. Foloseste flacara unei lumanari sau a unei brichete pentru a steriliza acul, apoi inteapa cu el varful fiecarui deget de la mainile victimei.

 

2. Nu este necesara vreo interventie complicata de acupunctura; incearca doar ca intepaturile sa fie la o distanta de cativa milimetri de unghie.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.