"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Oriunde este boala, acolo sunt si radicalii liberi. Acestia indeplinesc multe functii critice in organismul nostru, de la controlul trecerii sangelui prin artere, pana la lupta impotriva infectiilor si pana la a ne pastra mintea ascutita si concentrata.

Unii radicali liberi sunt raspunzatori de pornirea si de oprirea genelor, altii (cum sunt oxidul nitric si superoxidul) sunt produsi in cantitati foarte mari de celulele noastre pentru a „otravi” bacteriile si virusii. Alti radicali liberi pot omori celulele canceroase.

fac sau nu rau radicalii liberi

In mod sigur avem nevoie si de radicali liberi pentru a supravietui. Cu toate acestea, in mai putin de o secunda, radicalii liberi ne pot imbolnavi si ne pot imbatrani inainte de vreme. Fie ca ne bronzam, fie ca avem un atac de cord sau o inflamatie in organism, radicalii liberi sunt deja un factor existent sau in evolutie. Procesul de imbatranire este strans legat de prezenta radicalilor liberi.

Ce sunt radicalii liberi?

Pentru a intelege, haideti sa facem o descriere a celulelor umane, in care se poarta in fiecare zi un razboi intre radicalii liberi si antioxidanti.

Celulele sunt formate din unitati mai mici, numite atomi. Fiecare atom contine un centru sau un nucleu, care este inconjurat de electroni. Doi sau mai multi atomi pot fi legati prin impartirea electronilor, formand molecule.

PUBLICITATE

Oxidarea biologica – procesul de formare a energiei – implica transferul electronilor de la o molecula de oxigen la urmatoarea. Atomul ramas fara un electron se numeste radical liber.

Radicalii liberi se formeaza constant aproape peste tot in organism, iar daca nu sunt repede „prinsi” pot aparea multe probleme. De exemplu, pot ataca si oxida ADN-ul. Cand aceste molecule instabile au drept tinta moleculele care trec prin sange, exista riscul aparitiei unei boli de inima si al unei crize.

In anul 1954, dr. Denham Harman – cercetator la Berkley, a propus teoria radicalului liber de imbatranire, prin studiul efectelor radiatiei asupra sistemelor biologice umane. Dr. Harman a fost primul care a facut legatura intre radicalii liberi produsi in urma expunerii la radiatii si radicalii liberi rezultati prin producerea normala e energiei in organism.

Desi nu putem impiedica trecerea anilor sau imbatranirea organismului, putem folosi antioxidantii pentru a reduce pagubele produse de radicalii liberi, incetinind procesul de imbatranire.

Radicalii liberi nu imbatranesc organismul doar din

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE