"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Durerea este un indicator individual si subiectiv care ne arata ca ceva nu functioneaza bine in interiorul organismului nostru.

 

Poate avea un impact major asupra starii de bine si a capacitatii de a face fata procesului de restabilire a calitatii vietii.

 

medicul acesta afirma ca creierul genereaza dureri

 

 

Mintea este insarcinata sa identifice si sa transforme durerea fizica. De aici, importanta de a sti cum o percepe si o analizeaza creierul fiecaruia dintre noi.

 

Acolo, in creier, se afla locuri foarte bine definite, responsabile de perceptia durerii. Tehnici ale mintii cu efect benefic asupra neplacerilor fizice/durerilor sunt destule. Una dintre ele, cunoscuta de catre noi toti, foarte simpla, este distragerea atentiei de la durere.

 

Personal, am constatat ca atunci cand dialoghez cu cineva pe teme diverse, uit complet de durerile articulare, ma indepartez de ele, ca si cum nu ar fi ale mele.

 

Combinata cu exercitii de relaxare, yoga, de respiratie, cu terapia prin muzica, biofeedback-ul (tratarea moderna a stresului) etc., strategia poate stopa durerea/raul.

 

Acceptarea durerii in lupta cu catastrofismul

 

Studiile lui McCracken, din 2004, arata ca persoanele cu o acceptare mai mare a durerii prezinta mai putine simptome de anxietate si de depresie.

 

Important de retinut din acest studiu este ca nivelul de acceptare a durerii nu depinde de intensitatea acesteia. Adica oamenii nu o accepta sub pretextul ca ea este mai putin intensa.

 

Acceptarea durerii implica sa intri in contact cu experiente neplacute sau dureroase, fara ca ele sa aiba impact semnificativ asupra conduitei.

 

Societatea incurajeaza adesea un anume stil de viata prin tot felul de dictoane, expresii, care, prin simplitatea lor, devin adevaruri contagioase. De exemplu: “evitati suferinta si veti fi fericiti”.

 

Dar, suferinta face parte integranta din noi insine. Trebuie admisa ca ceva normal, pentru ca este normal sa suferi in anumite contexte.

 

Asta nu inseamna ca ne orbeste catastrofismul, deoarece fenomenul este asociat unei evolutii negative a durerii. Catastrofismul este un ansamblu de procese cognitive si emotionale care fac ca durerea sa devina cronica.

 

Fie ca vorbim de catastrofism sau de acceptare, ambele sunt considerate ca elememente determinante pentru a pronostica evolutia durerii, dat fiind ca sunt doi mediatori importanti in transformarea acesteia.

 

Lupta dintre cei doi este cheia controlului pe care mintea il poate exersa asupra durerii fizice.

 

Gandul, potrivit Patricia Churchland, cercetator la Universitatea din California, este produsul creierului si are o mare influenta asupra sanatatii. Mintea, ideile, emotiile afecteaza sanatatea fizica, deoarece exista mereu un aspect psihologic in orice boala.

 

Dr. Sarno, profesor la Universitatea din New York, afirma ca doar creierul genereaza dureri care nu au o cauza biologica, pentru care sa pretindem mai multa atentie corpului si ca in acest fel ne vom concentra atentia asupra “tensiunilor emotionale reprimate”.

 

Cand le recunoastem si le respingem, simptomele durerii fizice se micsoreaza. Antrenamentul cerebral poate duce la eliminarea durerii, fara sa recurgem la medicamente.

 

Chiar daca nu functioneaza la toti indivizii, tehnica deschide drumul spre tratamente medicale inedite. Folosind mintea, castigam teren, fiindca, repet, durerea se afla in gandirea noastra.

 

Alejandro Jodorowsky, creator celebru de film, considerat de New York Time “om de eruditie molipsitoare”, spunea: “Atunci cand esti bolnav, trebuie sa depui anumite eforturi pentru a depasi boala.

 

In acel moment, esti despartit de societate si de propriu ego. Trebuie sa te concentrezi si sa creezi anticorpi impotriva bacteriilor. Dupa ce boala a trecut, dupa acea perioada de concentrare, ai mai mult suflet.

 

Dai vietii o semnificatie minunata (…) Stii ca ai avut o problema, dar acum ai depasit-o. Boala este un simptom de slabiciune”.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.