"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Cea mai buna metoda de stapanire a unor factori de stres este, desigur, eliminarea lor. Dar acest lucru nu este intotdeauna posibil, de aceea puteti invata cum sa controlati stresul cu ajutorul unor masuri si exercitii de relaxare.

 

Invatarea unei tehnici de relaxare, sub controlul unui terapeut sau al unui antrenor, este de dorit in fiecare etapa a vietii, cu conditia sa nu fiti in criza chiar in acea perioada, pentru ca insusirea acestui gen de tehnica prevede minim trei luni.

 

metode simple de relaxare

 

 

Toate tehnicile urmaresc, de fapt, acelasi lucru – eliminarea unor tensiuni si a unor incordari musculare. Unele se bazeaza pe meditatie, altele cer o activitate fizica mai mare si se desfasoara dupa unele exemple (tip yoga, tai chi si qi gong). Sunt tehnici care lasa o mai mare libertate imaginatiei si cer mai multa initiativa personala (vizualizare, training autogen, eutonia).

PUBLICITATE

 

Daca nu aveti timpul sau disponibilitatea pentru a dobandi toate aceste tehnici, iata cateva masuri si exercitii simple:

 

– Masajul facut cu ajutorul unei perii uscate. Se maseaza, incepand de la picioare, diferitele parti ale corpului, cu o perie sau cu un prosop. Stimuleaza circulatia, invioreaza pielea si relaxeaza muschii. Pentru partea dorsala este recomandat sa folositi un brau, avand grija ca masajul sa se faca intotdeauna in directia inimii. Persoanele care au varice vor evita sa maseze prea puternic aceste zone.

 

– Exercitii de relaxare. Asezati-va intr-o pozitie decontractanta si, pe cat posibil, intr-un loc linistit. Faceti in asa fel incat sa nu fiti deranjati cel putin o jumatate de ora ( inchideti televizorul, calculatorul si telefonul). Bratele sunt asezate pe coapse, mainile atarna moi, capul este usor inclinat inainte.

 

– Inchideti ochii si incercati sa va goliti mintea de ganduri. La inceput, este nevoie de rabdare, dar daca veti repeta acest exercitiu, totul va deveni simplu. Mintea dumneavoastra va executa automat „ordinul” primit si va opri imediat gandurile, in acelasi fel in care va invata sa proiecteze imagini calmante.

 

– Indreptati-va corpul, cu capul si spatele sprijinite de spatarul unui scaun, mainile se odihnesc asezate pe coapse, care formeaza un zghi drept cu gambele.

 

– Astupati-va nara stanga si inspirati profund pe nara dreapta, tineti-va respiratia cinci secunde si expirati puternic. Faceti acest exercitiu de zece ori pentru fiecare nara.

 

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE