"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

S-a cutremurat pamantul azi-noapte. Un seism cu magnitudinea de 5,3 pe Richter, cu epicentrul in zona Vrancea, a fost inregistrat putin dupa ora 2.

Initial, specialistii au comunicat o intensitate de 5,6 – pentru ca mai apoi sa revina asupra acesteia.

ce urmeaza dupa cutremurul din romania

Miscarea seismica s-a simtit pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Republica Moldova.

Seismul s-a resimtit in Bucuresti, Iasi, Brasov, Galati si Craiova, dar si in Kiev, Vidin si Sofia, potrivit site-ului earthquake-report.com.

Cutremurul a fost urmat de o replica de 2,7 pe Richter, care s-a produs la ora 2,48, tot in zona Vrancea.

Ce urmeaza….

Unii seismologi afirma ca exista posibilitatea in viitor ca Romania sa fie lovita de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter….

PUBLICITATE

In ultimii ani activitatea seismica in Vrancea i-a impins pe seismologi sa emita pareri controversate de viitorul mare cutremur pe care il asteapta tara noastra in ultima perioada. S-a tot vorbit de ciclicitatea cutremurelor mari, iar undeva la 35-40 de ani un mare cutremur zguduie intreaga Romanie.

In randul specialistilor lucrurile sunt confuze, dar clare:

Un mare cutremur va bate in curand la poarta tarii noastre, singura problema este ca nu se stie cu exactitate cand se va produce….

In urma unor calcule, mai mult sau mai putin corecte, cutremurul care va lovi Romania in perioada urmatoare, va avea o magnitudine estimata intre 7,5-7,6 grade pe scara Richter. In Vrancea exista doua segmente diferite care actioneaza distinct. In prima faza, cutremurele se produc in segmentul inferior si abia apoi in cel superior. In acest sens, cutremurele de mare magnitudine sunt prevenite de mai multe cutremure de mica intensitate, ceea ce ii face pe specialisti sa traga un semnal de alarma care anunta iminenta unui cutremur de maxima intensitate intr-o perioada viitoare.

Pe o harta de hazard seismic a Europei, Romania se afla in zona cea mai expusa la cutremure devastatoare. Cea mai importanta dintre regiunile seismologice este Vrancea. Practic, aceasta zona este responsabila de peste 90% din totalul cutremurelor produse in Romania, eliberand peste 95% din energia seismica. Insa cele mai expuse orase din lume in cazul unui seism sunt cele din Asia

Specialistii in fizica declara ca viitorul cutremur care se va produce in viitorul apropiat in Romania, se va asemana cu cel produs in anul 1802. Evenimentul s-a

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE