"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Stiti ce au in comun in comun sunatoarea, levantica, valeriana, hameiul, roinita si passiflora? Ceaiurile preparate din aceste plante ne pot aduce alinarea in starile tensionate sau in perioadele de stres.

 

aceste ceaiuri ne relaxeaza

 

 

SUNATOAREA

 

Este renumita pentru proprietatile sale calmante si antidepresive. Sunatoarea poate fi folosita in cazuri de epuizare fizica ocazionala, contra stresului si depresiei usoare, anxietatii, nervozitatii si pentru redobandirea echilibrului emotional. Se poate administra sub forma de infuzie (o lingura de planta la 200 ml apa clocotita) sau sub forma de macerat la rece (se lasa doua linguri de planta la macerat in 500 ml de apa, de dimineata pana seara).

 

LEVANTICA

 

Pe langa mirosul ei placut si relaxant, una dintre cele mai cunoscute indicatii ale plantei este tratarea insomniilor aparute pe fond de stres, fiind foarte eficienta pentru scaderea excitabilitatii nervoase. Levantica este un bun tonic cardiac, fiind indicata in anxietate si hipertensiune. Infuzia se prepara din doua lingurite de flori de levantica la 250 ml apa clocotita, lasate timp de 15 minute. Maceratul la rece se prepara din patru lingurite de flori de levantica lasate de seara pana dimineata. In ambele cazuri se beau doua cani pe zi, din care una seara, inainte de culcare.

 

PADUCELUL

 

Valorificat mai ales pentru virtutile sale cardiotonice, hipotensive si pentru reducerea palpitatiilor, paducelul poate avea efecte pozitive in cazul senzatiei de „nod in gat” sau in dificultati respiratorii. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de flori sau fructe la 200 ml apa clocotita (15 minute – durata de infuzare), care se bea pe parcursul unei zile.

 

VALERIANA

 

Este foarte utila in anxietate, tulburari de somn cauzate de stres, gratie actiunii sedative. Este indicata si in cazul hipertensiunii, in nervozitate, depresie si nevralgii. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de planta la 200 ml apa clocotita si se bea seara, inainte de culcare, pentru a favoriza somnul.

PUBLICITATE

 

PASSIFLORA

 

Cunoscuta si ca floarea pasiunii, este un aliat natural al celor care se confrunta cu stresul. Are actiune sedativa, contra anxietatii, analgezica si anticonvulsivianta. Reduce astenia, agresivitatea, excitabilitatea, tulburarile digestive aparute pe fond de stres si aduce somnul. Infuzia poate fi obtinuta dintr-o lingura de planta uscata la o 250 ml apa clocotita (se lasa la infuzat 10 minute). Se bea seara, inainte de culcare.

 

HAMEIUL

 

Are efecte sedative si antispastice. Pentru actiunea calmanta se recomanda infuzia obtinuta dintr-o lingura si jumatate de hamei la 200 ml apa fierbinte. Se bea de-a lungul unei zile, in trei reprize.

 

ROINITA

 

Este o planta cu actiune antispastica, sedativa si cicatrizanta, indicata pentru scaderea starilor de neliniste si de agitatie ce insotesc stresul.

Este recomandata sub forma de infuzie, care se obtine dintr-o lingurita de frunze la 200 ml de apa clocotita. Se beau doua cani pe zi.

Aromaterapia cu ulei de scortisoara, coriandru, levantica, eucalipt sau roinita este profund si rapid armonizatoare. Putem recurge la ea, singura conditie este sa fie uleiuri de buna calitate.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...