"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Retentia de apa cunoscuta si sub numele de edem, reprezinta acumularea de lichid in in tesuturi si cavitati sau in sistemul circulator. Ea poate cauza umflarea mainilor, a picioarelor sau genunchilor, dar inseamna mai mult decat aspectul inestetic al corpului.

Desi multe dintre cauzele retentiei de apa nu ne pun in pericol viata, aceasta poate fi un simptom al unor dezechilibre severe, ca de exemplu o afectiune a rinichilor sau o insuficienta cardiaca.

cauza retentiei de apa

Acest fenomen afecteaza femeile aflate in perioada de sarcina sau inainte de menstruatie, dar si oamenii care nu sunt activi din punct de vedere fizic – persoanele imobilizate la pat, cele care stau jos in decursul unui zbor indelungat sau acele persoane care sunt sub tratament medicamentos pe termen lung.

PUBLICITATE

In acele situatii in care nu este ascunsa nicio problema de sanatate, exista cai de a evita retentia de apa si de a reduce balonarea pe care aceasta o produce.

Atunci cand intelegem de ce se intampla acest lucru, putem inversa fenomenul, evitand sau pur si simplu oprindu-ne din a face lucrurile care ii dau nastere. Totul este ascultam organismul si sa interpretam semnalele pe care ni le transmite.

Iata cateva cauze obisnuite pentru retentia de apa:


1. Excesul de sare

Atunci cand mancam alimente bogate in sare (mai ales rafinata) si nu bem suficient de multa apa, corpul nostru intra in modul de conservare si incepe sa retina apa. Celulele se pot mari de aproximativ douazeci de ori prin acumularea de apa, doar pentru a dilua mediul sarat.

Sarea nu este singurul produs alimentar care este consumat regulat si contine sodiu. Produsele alimentare procesate, anumite condimente sau chiar legumele in conserva pot avea un continut ridicat de sodiu.

Sarea naturala nu produce retentie de apa ci chiar poate ajuta la inversarea acestui proces. Apa cu sare de mare celtica sau sarea de Himalaya au un efect exact invers celui produs de folosirea sarii de masa rafinate.

2. Deficienta de vitamina B6

Vitamina B6 controleaza multe dintre aspectele echilibrului apei in organism.

O lipsa a acestei vitamine poate contribui la retentia de apa.

Conform unui studiu recent, femeile care sufera de retentie de apa din cauza sindromului premenstrual au fost ajutate de un aport de vitamina B6. In timpul testelor clinice, acestea

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!