"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Pentru mine, viata fara o ceasca de cafea consumata dimineata la trezire mi s-ar parea un adevarat cosmar. Ceea ce ma ingrijoreaza este ca acest cosmar ar putea deveni realitate, daca incalzirea globala va continua sa castige teren.

 

In caz ca si voi sunteti la fel de dependenti de cafea, mai in gluma, mai in serios, cred ca a sosit timpul sa ne facem provizii.

 

este posibil sa dispara cafeaua

 

 

Fiindca, potrivit ultimului raport al Institutului de climatologie din Australia (un institut independent de cercetare), pana in 2050, jumatate dintre zonele de cultura a cafelei ar putea deveni inutilizabile din cauza temperaturilor ridicate care favorizeaza proliferarea ciupercilor daunatoare culturilor.

PUBLICITATE

 

“Tot mai multe fenomene meteo extreme ce au loc in principalele regiuni producatoare de cafea sunt pe punctul de a crea lipsuri in aprovizionare, iar conditiile mai calde vor altera aroma cafelei”, se precizeaza in raportul mentionat.

 

Disparitia cafelei ar avea un impact major asupra a 120 de milioane de persoane dependente de o astfel de industrie, dintre care multe locuiesc in cele mai sarace tari din lume.

 

Pentru unele dintre cele 70 de tari producatoare de cafea din lume, cum ar fi Burundi si Etiopia, industria cafelei este ca un “plaman” economic.

 

In afara de aceasta, o incalzire globala cu 3 sau mai multe grade in plus ar avea influenta asupra gustului, aromei cafelei, pretului sau disponibilitatii sale.

 

Dupa o perioada de temperaturi neobisnuit de ridicate si ploi din 2012, culturile de cafea din America Centrala au fost infectate cu Hemileia vastatrix, o ciuperca parazita, ce provoaca imbolnavirea plantelor.

 

Consecinta? 350.000 de muncitori ai regiunii s-au trezit fara locuri de munca.

 

Institutul australian de cercetare a climei nu este primul care trage semnalul de alarma cu privire la viitorul sumbru al boabelor de cafea.

 

Un raport recent al oamenilor de stiinta britanici de la “Royal Botanic Gardens, Kew” avertizeaza ca daca nimic nu se schimba, pana in 2080, cafeaua, asa cum o stim cu totii, ar putea disparea, repetam, din cauza schimbarilor climatice si a agriculturii intensive.

 

De retinut ca productia mondiala de cafea se ridica la 7,386 milioane de tone pe an, adica 234 kilograme de cafea in fiecare secunda. Zilnic, in lume se consuma peste 2,25 miliarde de cesti de cafea.

 

Specialistii estimeaza ca si ciocolata se afla in pericol (aceleasi cauze legate de temperaturile ridicate). Stocurile de cacao sunt in scadere de aproximativ o jumatate de secol, iar penuria de cacao va fi vizibila in 2020.

 

Pana atunci, savurati-va linistiti cafeaua preferata!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE