"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Cele mai multe dintre noi cunoastem riscurile la care ne expunem atunci cand luam hormoni sintetici, dar in recomandarile medicale alopate pentru substitutie hormonala in cazul menopauzei si nu numai, foarte rar sunt prezenti hormonii naturali.

 

Terapia de subtitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea lor pe cale naturala este deficitara), cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, dar si simptomele de menopauza, precum uscaciunea vaginala, osteoporoza.

 

aveti mare grija la hormonii sintetici

 

 

Hormonii folositi in tratamentele medicale sunt sintetici, ceea ce inseamna ca structura lor este diferita de cea a hormonilor umani, insa au o actiune doar aparent similara cu a acestora odata ce au fost introdusi in organism, pentru ca efectele adverse sunt nenumarate.

 

Terapia menopauzei cu hormoni presupune folosirea de pilule, plasturi, spray, creme si geluri vaginale, inel vaginal – hormonii sunt introdusi in organism intr-un mod similar cu folosirea contraceptiei, fara interventii medicale dureroase.

 

Cea mai frecventa metota este prescrierea de pilule, care inseamna, de fapt, cea mai proasta alegere, pentru ca are o absorbtie scazuta si oboseste ficatul (o problema importanta in echilibrele hormonale).

PUBLICITATE

 

Formele sintetice de progesteron, de exemplu, nu echilibreaza suficient organismul (nu protejeaza eficient impotriva problemelor cardiovasculare, tumorilor si osteoporozei) si, in functie de provenienta, pot avea efecte secundare precum pilozitate, caderea parului, probleme de functionare a rinichilor si ficatului, edem, risc crescut de tromboze.

 

In mod similar cu terapia de substitutie hormonala in menopauza, anticonceptionalele contin hormoni sintetici.

 

Primele variante de anticonceptionale au fost retrase de pe piata dupa numai trei ani pentru ca erau mortale – provocau tromboze si embolii pulmonare (au intrat in istorie sub numele de „catastrofa DES”).

 

Anticonceptionalele combinate, care contin atat estrogen, cat si progesteron de provenienta sintetica, subtiaza endometrul, modifica permeabilitatea mucoasei cervicale, blocheaza ovulatia, impiedica nidatia, distrug permeabilitatea trompelor uterine.

 

Exista variante care contin numai progesteron – sunt prescrise femeilor care alapteaza, celor care fumeaza si variante injectabile, toate cu aceleasi efecte negative.

 

Steriletele care se implanteaza in uter contin numai progesteron, creeaza si intretin o infectie continua, nu impiedica aparitia sarcinii si nidatia, dar embrionul se desparte de endometru. Efecte negative: lipsa menstruatiei (amenoree), retentie de apa, sani fibrochsitici, depresie. Sunt insa variante comode pentru femei, timp de cinci ani nu trebuie facut nimic.

 

 

Implanturile care se aplica sub piele sustin un efect de absorbtie treptata pe mai multi ani.

 

Inelele contraceptive, confectionate din silicon, sunt promovate continuu pentru simplitate (le puteti aplica singure) si continut hormonal redus (emana continuu progesteron si estrogen, in variante sintetice si se schimba odata la 30 de zile). In realitate este un truc de marketing, pentru ca absorbtia vaginala este de sapte ori mai mare decat in cazul variantelor orale (pilule).

 

Din punct de vedere al sanatatii hormonale, nu exista anticonceptionale acceptabile. Problema generala este ca suspenda activitatea ciclica naturala, majoritatea imita ciclul prin false sangerari asociate menstruatiei, iar comunicarea hormonala a organismului poate suferi daune iremediabile. De asemenea, daca citim prospectele, vom observa ca nicio firma producatoare nu ne promite ca ciclurile vor reveni la normal dupa ce s-a intrerupt administrarea.

 

Fertilizarea in vitro (FIV-urile repetate), precum si alte tramente (cel al endometriozei, cel pentru echilibrarea tiroidei, administrarea de corticosteroizi) care presupun administrarea de hormoni sintetici sunt daunatoare pentru sanatate pe termen mediu si lung.

 

Cunoscand toate acestea, este important sa vedem daca avem intr-adevar nevoie de substitutie hormonala, prin analize specifice, sa apelam la un consilier de terapie hormonala, care ne poate ajuta sa echilibram situatia prin variante naturale si stil de viata. Iar daca este nevoie de hormoni, este esential ca acestia sa fie naturali, bio-identici.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE