"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Cele mai multe dintre noi cunoastem riscurile la care ne expunem atunci cand luam hormoni sintetici, dar in recomandarile medicale alopate pentru substitutie hormonala in cazul menopauzei si nu numai, foarte rar sunt prezenti hormonii naturali.

Terapia de subtitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea lor pe cale naturala este deficitara), cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, dar si simptomele de menopauza, precum uscaciunea vaginala, osteoporoza.

aveti mare grija la hormonii sintetici

Hormonii folositi in tratamentele medicale sunt sintetici, ceea ce inseamna ca structura lor este diferita de cea a hormonilor umani, insa au o actiune doar aparent similara cu a acestora odata ce au fost introdusi in organism, pentru ca efectele adverse sunt nenumarate.

PUBLICITATE

Terapia menopauzei cu hormoni presupune folosirea de pilule, plasturi, spray, creme si geluri vaginale, inel vaginal – hormonii sunt introdusi in organism intr-un mod similar cu folosirea contraceptiei, fara interventii medicale dureroase.

Cea mai frecventa metota este prescrierea de pilule, care inseamna, de fapt, cea mai proasta alegere, pentru ca are o absorbtie scazuta si oboseste ficatul (o problema importanta in echilibrele hormonale).

Formele sintetice de progesteron, de exemplu, nu echilibreaza suficient organismul (nu protejeaza eficient impotriva problemelor cardiovasculare, tumorilor si osteoporozei) si, in functie de provenienta, pot avea efecte secundare precum pilozitate, caderea parului, probleme de functionare a rinichilor si ficatului, edem, risc crescut de tromboze.

In mod similar cu terapia de substitutie hormonala in menopauza, anticonceptionalele contin hormoni sintetici.

Primele variante de anticonceptionale au fost retrase de pe piata dupa numai trei ani pentru ca erau mortale – provocau tromboze si embolii pulmonare (au intrat in istorie sub numele de „catastrofa DES”).

Anticonceptionalele combinate, care contin atat estrogen, cat si progesteron de provenienta sintetica, subtiaza endometrul, modifica permeabilitatea mucoasei cervicale, blocheaza ovulatia, impiedica nidatia, distrug permeabilitatea trompelor uterine.

Exista variante care contin numai progesteron – sunt prescrise femeilor care alapteaza, celor care fumeaza si variante injectabile, toate cu aceleasi efecte negative.

Steriletele care se implanteaza in uter contin numai progesteron, creeaza si intretin o infectie continua, nu impiedica aparitia sarcinii si nidatia, dar embrionul se desparte de endometru. Efecte negative: lipsa menstruatiei (amenoree), retentie de apa, sani fibrochsitici, depresie. Sunt insa variante comode pentru femei, timp de cinci ani nu trebuie facut nimic.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!