"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Mihaela Iliescu

Auzim uneori in jurul nostru expresia „nervi la stomac”, care indica o stare de rau fizic, ca urmarea a unei stari de rau emotional.

PUBLICITATE

Dar ce inseamna „nervii la stomac”? O iritatie frecventa a mucoasei stomacului, cauzata de stari depresive sau stres psiho-social (tensiune, conflicte familiale si profesionale, situatii iritante, mod de viata trepidant), care stimuleaza aciditatea sucurilor gastrice.

PUBLICITATE

Pentru ca miscarile stomacului sunt comandate de sistemul neuro-vegetativ, acesta este foarte sensibil si reactia este prompta. In afara de durerile vii, sub forma de crampe si de arsuri in regiunea superioara a abdomenului, „nervii la stomac” genereaza si alte reactii: gust acru in gura, senzatii de apasare, balonari, stari de voma, lipsa poftei de mancare.

Ca o regula generala, tulburarile dispar repede, pentru a aparea cu urmatoarea ocazie, iar rezultatul inseamna gastrita sau ulcer.

PUBLICITATE

asa calmezi nervii stomacali

PUBLICITATE

PUBLICITATE

Cum preveniti?

– Duceti o viata sanatoasa, din punct de vedere al nutritiei, digestiei, respiratiei si somnului. Dormiti suficient, faceti exercitii de respiratie si relaxare.

PUBLICITATE

– Incercati sa goliti mintea de ganduri, evitati conflictele, modificati-va atitudinea si modul de viata pentru a gestiona cat mai bine stresul.

PUBLICITATE

– Limitati consumul de cafea, tutun si alcool.

– Adoptati un regim alimentar usor, bogat in legume. Luati mese mici, care usureaza activitatea stomacului.

PUBLICITATE

– Beti ceaiuri din plante: hamei, roinita, portocala amara, rostopasca, coada soricelului, musetel, fenicul.

PUBLICITATE

– Faceti inhalatii cu uleiuri esentiale de menta si rozmarin.

– Aplicarea unor cataplasme calde in zona stomacului poate ajuta. Binecunoscuta buiota si spalarile cu otet de fructe au, de asemenea, un efect calmant.

PUBLICITATE

– Presopunctura, masajul abdomenului si antrenarea muschilor abdominali sunt, de asemenea, indicate.

PUBLICITATE

– Atentie la calmante, ca si la toate medicamentele de sinteza care au efecte secundare asupra stomacului.

– Mancati la ore regulate, nu va infometati.

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]