"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Ne petrecem aproape o treime din viata dormind. In timp ce mintea ne alearga pe meandrele viselor, corpul lucreaza insa din greu la repararea celulelor si regenerarea tuturor tesuturilor ca sa ne pregateasca pentru provocarile de a doua zi.

Nu mai este un secret faptul ca somnul de noapte joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii fizice si psihice, dar pentru unii oameni somnul odihnitor este un lux. Pentru unii, somnul se transforma de multe ori intr-o experienta infricosatoare denumita paralizia somnului.

iata ce reprezinta paralizia somnului

Dupa somn, in mod normal corpul, creierul si mintea se trezesc in acelasi timp. Fenomenul paraliziei somnului are loc atunci cand mintea se trezeste inaintea corpului, iar aceasta desincronizare da peste cap interpretarea semnalelor nervoase. Persoanele care trec prin aceasta stare pot intampina probleme de respiratie si nu reusesc sa reactioneze la stimulii din jurul lor.

PUBLICITATE

Sentimentele traite in timpul paraliziei somnului pot fi coplesitoare, iar intreaga experienta este descrisa adeseori ca fiind pur si simplu terifianta.

Oamenii descriu ca inainte de trezire aud zgomote asurzitoare ca niste izbituri de valuri sau lovituri de clopot si ca au senzatia ca se sufoca. Experientele pot dura intre cate secunde si cateva minute sau chiar mai mult.

Se estimeaza ca mai putin de 8% din oameni au de-a lungul vietii senzatia de trezire in imposibilitatea de miscare. Desi paralizia somnului nu implica riscuri medicale importante, socul fizic si mental pe care il genereaza poate duce la manifestari psihosomatice de-a lungul timpului. Primele episoade ale acestei experiente sunt traite adeseori la varsta copilariei sau adolescentei, iar medicii sunt de parere ca fenomenul ar putea fi declansat si de o serie de factori genetici. Totusi, se speculeaza ca principalele cauze ar fi stresul, dormitul pe spate, modificarile de orar si somnul insuficient.

Cu cateva secole in urma, atunci cand acest fenomen nu era deloc inteles, se credea ca starile sunt induse de entitati malefice. 

Odata ce vei citi aceste 8 amanunte infricosatoare despre paralizia somnului, vei intelege mult mai bine de ce aceasta experienta este atat de inspaimantatoare!

1. Ai senzatia ca te apasa un demon pe piept. Senzatia fizica este la fel de infricosatoare ca cele mentale si vizuale. De multe ori ai senzatia ca te apasa o entitate pe piept. Desi ai ochii deschisi

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

Da-ne un 'Like'!