"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

De-a lungul timpului, o celebra legenda amerindiana a trecut prin simplitatea moralei si a faptului ca se afla in consonanta cu toti cei care o citesc.

 

De la inceput, tin sa va spun ca povestea celor doi lupi, fiindca ei sunt protagonistii, are drept scop sa ne lamureasca ca gandirea negativa este ceva cat se poate de normal.

 

aceasta poveste iti va schimba viata

 

 

Cu conditia sa nu subestimam niciodata pana in ce punct poate deveni periculoasa, favorizand dialogul interior negativ.

 

Ideile negative au un puternic efect asupra gandirii umane, reusind sa distruga aproape integral parcursul vietii fiecaruia.

 

Ne intoarcem la poveste

 

Un sef de trib Cherokee a folosit o legenda cu doi lupi din dorinta de a-i transmite o lectie de viata nepotului sau.

PUBLICITATE

 

El incepe asa: “Este o batalie teribila care se da intre doi lupi. Unul este rau, posac, violent, mereu furios, incarcat de ura, avid, arogant, lacom, stapanit de sentimentul superioritatii. El lupta cu toata lume, fara motiv, are gandirea intunecata”.

 

Celalalat, spune batranul indian, “este bun, iubeste armonia, pacea, speranta, dragostea, linistea, binecuvantarea, empatia, generozitatea, adevarul, compasiunea si credinta”.

 

“Aceasta batalie interioara este traita de fiecare locuitor al Terrei. Ea, draga nepoate, se petrece si in tine si in interiorul meu ca varstnic”.

 

Asa cum era firesc, a urmat intrebarea nepotului: “Cine dintre cei doi lupi va castiga?” Zambind, seful Cherokee i-a raspuns simplu: “Cel pe care tu il hranesti”.

 

Cu alte cuvinte, ceea ce exista in constientul nostru reprezinta un factor determinant. Recoltam ce semanam.

 

Ce putem face

 

Ca sa ne cream un mediu interior placut, trebuie sa devenim “paznicul” (“controlorul”) mintii noastre. Sa ne schimbam obiceiurile mentale si dialogul interior, sarcini destul de usoare.

 

Secretul fericirii este arbitrul mental constient. De aceea, sa permitam doar surselor pozitive, utile, sa ne patrunda in gandire.

 

Imi amintesc de discutia cu o prietena care a studiat mult pe tema mentalului. Fara o reflectie constienta constanta, riscam sa ne cream inconstient un intreg lant de idei nesanatoase.

 

Intretinerea factorilor de stres/hranirea lor-ca in povestea cu lupii- si tot ce ne provoaca furia, deznadejdea, nu avantajeaza deloc starea de bine la nivel mental.

 

Saturatia mentala constanta ne transforma foarte repede si ne acapareaza gandirea, pregatind-o pentru tot ce-i mai rau.

 

Sa stopam de indata un astfel de ciclu!

Avem puterea de a schimba calitatea constientizarii, sa reconectam dialogul interior. Inseamna in realitate o simpla curatare mentala.

 

Ar trebui sa ne notam toate “mizeriile” mentale pe care le consumam (materialul care hraneste lupul nostru cel rau). Scriindu-le, devenim constienti de obiceiurile si de aspectele vietii ce nu ne sunt de folos.

 

Sa incercam sa eliminam sau sa reducem la minimum orice lucru daunator timp de doua saptamani, verificand din cand in cand dialogul interior. Oare s-a schimbat? Lupul cel bun castiga teren?

 

Modul de a experimenta lumea se gaseste in intimitatea propriei minti. Detinem puterea suprema in propriul regat interior, deci sa acordam o atentie speciala acestui gen de mediu mental pe care ni-l cream noi insine.

 

Propriile idei ne pot fi cei mai rai dusmani daca le lasam negestionate. Batalia dura cu lupul cel rau poate fi castigata strategic, fiindca avem capacitatea de a alege.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE