"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Putem sustine cu usurinta ca mierea este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta! Mierea contine o varietate mare de vitamine si minerale, tipul si cantitatile acestora depinzand de speciile de flori folosite pentru apicultura. De regula, mierea contine vitamina C, calciu si fier, in timp ce zaharul obisnuit sau produsele zaharoase au o calitate nutritiva foarte scazuta.

Pe langa proprietatile nutritive importante, mierea are si efecte antibacteriene si antifungice, actionand precum un antiseptic natural. Mierea contine nutraceutice, substante care elimina foarte eficient din corp radicalii liberi, sporind astfel imunitatea organismului si capacitatea sa de a se proteja chiar si de boli grave precum cancerul si bolile de inima.

ai grija la mierea contrafacuta

Singura problema consta in faptul ca mierea de calitate are si un pret piperat. Din acest motiv, multi oameni se indreapta catre variantele mai ieftine, dar care de cele mai multe ori nici nu pot fi catalogate de fapt drept miere. Desi pretul nu este un criteriu de selectie garantat, in general mierea suspect de ieftina este sintetica, adica supusa unei procesari intensive, diluata si inmultita cu tot felul de inlocuitori si alte substante.

PUBLICITATE

Un studiu recent condus de un grup de specialisti din partea Food Safety News a descoperit ca pana la 76% dintre toate sortimentele de miere existente in supermarketuri sunt supuse procesului industrial de ultrafiltrare. Acest proces de filtrare indeparteaza impuritatile precum particulele de ceara, dar si polenul, ceea ce reprezinta un mare dezavantaj. 

Multi producatori de miere sustin ca procesul mentionat este „foarte important” pentru prevenirea „cristalizarii mierii si prelungirea perioadei de valabilitate a produselor apicole”. Acel polen care se pierde, insa, priveaza produsul finit de o cantitate mare de nutrienti esentiali si deosebit de benefici pentru organism. Fara acesti nutrienti, mierea devine un simplu surogat.

Mai mult, expertii sustin ca mierea supusa acestui proces de ultrafiltrare trebuie evitata si pentru faptul ca astfel se sterge orice amprenta a originii geografice a produsului. Acest procedeu a produs o bresa pe piata pentru produse apicole chinezesti sintetice. Acestea sunt deseori tratate si contaminate cu antibiotice ilegale si chiar unele metale toxice.

Desi este mai putin periculoasa pentru sanatate, mierea adulterata (subtiata) si combinata cu glucoza sau sortimentele inmultite cu mied de proasta calitate trebuie evitata si ea pe

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!