"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Femeile si barbatii din ziua de azi se confrunta cu instabilitate emotionala, probleme de concentrare, insomnii, confuzie mentala, greutate in exces sau libidou scazut, probleme de fertilitate, precum si cu dereglari menstruale, fibroame, endometrioza (in cazul femeilor), impotenta (in cazul barbatilor) si tumori de toate felurile.

Toate acestea, aparent fara legatura intre ele, au radacini comune si anume “epidemia” dezechilibrelor hormonale

Iata care este motivul major al dezechilibrelor hormonale:

acesta este motivul dezechilibrului hormonal

Xenoestrogenii (disruptori endocrini)

Xenoestrogenii sunt produse ale industriei chimice. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane xenoestrogenii sunt disruptori endocrini, adica „substante care interfereaza cu sinteza, secretia, transportul, legarea, actiunea sau eliminarea hormonilor naturali in organism, care sunt responsabile pentru dezvoltarea, comportamentul, fertilitatea si intretinerea homeostaziei (metabolismul celular normal)”

Xeno=strain → estrogeni straini (substante pe care corpul uman nu le cunoaste).

Estrogenul este un hormon important pentru dezvoltarea sexuala si reproductiva, in special la femei. Este produs de ovare, dar si de celulele adipoase si glandele suprarenale.

PUBLICITATE

Si barbatii produc estrogen, dar la niveluri mai mici decat femeile si este in directa legatura cu numarul de spermatozoizi.

Xenoestrogenii sunt substante chimice „estrogen-like” si „anti-androgenice” din mediul inconjurator (similare cu estrogenul uman, cu efecte puternice, dar antagoniste cu hormonii masculini).

„Mimeaza” hormonii naturali (se comporta precum un hormon uman), insa, din nefericire, pot inhiba actiunea hormonilor nostri sau modifica functia reglatoare normala a intregului sistem endocrin.

Au o „afinitate” de zece mai mare decat hormonii umani (capacitatea de a face legaturi cu receptorii hormonali din celulele noastre, conditia de baza pentru a deveni activi in organism). Aceasta inseamna ca odata prezenti in organism, se vor activa primii, fara sa lase loc hormonilor nostri naturali.

Cum actioneaza?

Fac „hormoncomplex” (legatura hormon + receptor = forma activata) cu receptoarele estrogenice si dezvolta un raspuns estrogenic puternic ;

Dezvolta receptori noi pe celula (doar anumite tipuri);

Blocheaza receptorii estrogenici (estrogenul natural nu poate actiona);

Impiedica metabolizarea normala a estrogenului (nu se elimina din organism);

Se leaga de receptorii de progesteron si declanseaza efecte anormale.

Bio-acumulare. Pentru ca xenoestrogenul nu se descompune usor si se depoziteaza in tesutul adipos, persoanele care mananca produse de origine animala (peste, carne, oua, lactate) ingereaza si xenohormonii acumulati de animale.

Surse de xenoestrogeni avem nu numai prin hrana! Din chimicale

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!