"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Sarcina este o perioada delicata. Durerile de spate si vergeturile sunt iminente. De aceea, femeile insarcinate au nevoie de masaj terapeutic, dar si de cel cosmetic.

 

Masajul poate fi o metoda eficienta prin care femeia insarcinata se poate relaxa si elibera de disconfort, mai ales prin prisma schimbarilor majore de natura structurala, fiziologica si psihologica din perioada sarcinii,

 

cat de important este masajul in timpulsarcinii

 

 

Uleiurile de masaj folosite pot contribui la starea de relaxare si la hidratarea pileii.

 

Acest tip de terapie nu este insa sigur in totalitate pentru toate femeile insarcinate si nu poate fi efectuat de oricine, chiar daca exista beneficii multiple ale acestei practici, totusi avem de-a face si cu un anumit grad de risc.

 

Singura modalitate de a confirma faptul ca alegerea este una corecta ramane consultarea cu medicul obstetrician, care cunoaste cel mai bine starea de sanatate si evolutia sarcinii.

 

Argumente in favoarea masajului:

 

1. Imbunatateste circulatia sanguina si limfatica;

 

2. Ajuta la reglarea hormonala legata de stres si anxietate; contribuie la mentinerea unui tonus mental ridicat;

 

3. Reduce crampele si durerile musculare;

 

4. Reduce umflarea incheieturilor.

 

5. Imbunatateste calitatea somnului;

 

Specialistii afirma ca masajul prenatal suedez, care este asociat cu destinderea muschilor, calmarea durerilor de oase si a fluctuatiilor sanguine produse de schimbarile hormonale, favorizeaza un travaliu mai scurt si mai putin dureros, imbunatatind in acelasi timp starea de sanatate a nou-nascutului.

PUBLICITATE

 

Argumente contra masajului:

 

Masajul nu este recomandat in primul trimestru de sarcina, deoarece stimularea centrilor nervosi nu are intotdeauna un efect pozitiv asupra organismului.

 

Femeile insarcinate care prezinta o sarcina cu risc sau o serie de afectiuni medicale (pre-eclampsia, de exemplu), ar trebui sa evite masajul.

 

Este foarte important ca masajul sa fie facut de un profesionist, care este un bun cunoscator al nevoilor femeii insarcinate. Astfel, aceasta va fi atent sa ocoleasca punctele de presare de la glezne si incheietura mainilor, care pot activa contractia muschilor pelvieni si pe cei ai uterului si va acorda o atentie speciala pozitiei corpului in timpul masajului.

 

Femeile cu sarcina dificila pot avea reactii fiziologice ingrijoratoare in urma stimularii puternice a punctelor-cheie ale organismului.

 

In timpul sarcinii este foarte probabil sa se formeze cheaguri de sange, iar presiunea puternica si frictiunea exercitate la nivelul

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE