"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

S-a constatat ca aproximativ o persoana din cinci are gura uscata in permanenta. Mult mai multe simt saliva vascoasa, lipicioasa si senzatie de arsura pe limba, dificultate la inghitire, vorbit etc.
Mai grav este atunci cand saliva lipseste complet, fenomenul denumindu-se asialie.

 

asa eviti sa ti se usuce gura

 

 

Pentru a evita toate aceste neplaceri care pot afecta serios sanatatea cavitatii bucale, Xavier Pouyat, stomatolog si secretar general al Societatii Franceze de Stomatologie, Chirurgie maxilo faciala si Chirurgie orala ne da 5 sfaturi:

 

1.Sa consumam multa apa potabila

 

Nu este zi in care sa nu ni se recomande ca trebuie sa bem multe lichide, pentru ca una dintre primele cauze ale uscaciunii gurii este lipsa aporturilor hidrice, fie ca ne referim la apa sau la o varietate de alte lichide (suc de fructe, ceaiuri …). Scopul este de a depasi acest deficit prin consumul a cel putin 1,5 litri pe zi.

 

Unele schimbari in organismul nostru se produc odata cu inaintarea in varsta. Acelasi lucru se intampla si cu productia de saliva care scade, iar persoanele varstnice sunt cel mai des afectate.

 

Cand uscaciunea cavitatii bucale persista, se vorbeste deja de xerostomie. “In general”, explica dr. Pouyat, “ femeile dupa 60 de ani sunt afectate. Este o infirmitate, deoarece ele nu mai au saliva, nu mai sunt capabile sa vorbeasca, sa manance, se inchid in ele, devin depresive. Si cum antidepresivele duc la uscaciunea gurii, intram intr-un cerc vicios ce presupune un tratament lung pentru a iesi din el”.

PUBLICITATE

 

2.Sa limitam consumul de cafea si…

 

…al bauturilor alcoolice, al alimentelor acide, picante si foarte sarate. Toate dau senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale. Daca mai adaugam si tigara, ne indreptam lejer spre ceea ce nu ne dorim, adica spre xerostomie.

 

3.Sa evitam medicamentele care usuca gura

 

Este cazul antidepresoarelor, anxioliticelor, antihipertensivelor, antiaritmicilor, somniferelor si antivomitivelor, a radioterapiei ce pot antrena definitiv fenomenul.

 

Stati de vorba cu medicul dvs., numai el va poate inlocui eventual tratamentul. Sau faceti teste pentru a verifica daca glandele salivare functioneaza corect.

 

4.Sa apelam la remedii naturale

 

-Clatiti-va gura cu apa in care ati pus bicarbonat de sodiu de 2 ori/zi, timp de mai multe zi. Alcalinizeaza cavitatea bucala si previne micoza. Evitati apele de gura din comert cu tendinta de a creste gradul de aciditate, creand mediul propice micozei bucale.

 

-Folositi tinctura de Jaborandi, 20-30 de picaturi de 2-3 ori/zi, timp de mai multe luni. Acest produs este contraindicat in caz de glaucom.
“Sa stiti ca”, ne mai spune dentistul Pouyat, “tratamentele sunt lungi in pentru acest gen de patologie, aproximativ 2 ani, dar daca sunt respectate corect, se obtin rezultate satisfacatoare”.

 

5.Mestecati chewing-gum/sugeti dropsuri din plante medicinale

 

Sunt bune pentru stimularea salivei

 

-mestecati chewing-gum (dar cu prudenta, deoarece este responsabila de aerofagie si balonare) si sugeti pastile fara zahar, de preferat cu menta, lamaie, nu acidulate;

 

-sugeti bucati de gheata;

 

-folositi un umidificator in camera;

 

-respirati pe nas (daca aveti probleme, mergeti la orelist pentru restabilirea respiratiei nazale);

 

Spre final, retineti ca substitutele salivare gasite in farmacii sunt uneori ineficace in lupta cu uscaciunea gurii, dupa cum avertizeaza specialistul mentionat.

 

Am uitat sa amintesc de fructe si legume proaspete, mai tari, necesitand o masticatie mai lunga, ce stimuleaza productia de saliva.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE