"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Ileana Mladinoiu

Munca de noapte vizeaza actualmente un numar insemnat de persoane care sunt supuse unor severe efecte asupra sanatatii, in primul rand aflandu-se tulburarile de somn si de vigilenta.

PUBLICITATE

Numeroase cercetari stiintifice au relevat faptul ca reclamatiile salariatilor ce lucreaza pe timp de noapte (“muncitori nocturni”) sunt atat de frecvente, incat, din nefericire, au devenit banale, ba chiar normale.

PUBLICITATE

iata care sunt consecintele muncii asupra sanatatii

PUBLICITATE

Sa ne oprim la cele doua aspecte importante semnalate de catre dr. Arnaud Metlaine, specialist in Medicina Muncii, vizand lucratorii de noapte.

PUBLICITATE

Tulburarile de somn

PUBLICITATE

Pot surveni destul de devreme sau dupa ani lungi de munca prestata noaptea. Fara sa fim specialisti, e de acceptat ca nimic nu se compara cu un somn bun de noapte.

Oamenii care lucreaza in ture de noapte sufera frecvent de somnolenta, risc legat mai ales de executarea unei sarcini monotone, au somn agitat, superficial, se trezesc foarte obositi.

PUBLICITATE

Tulburarile de vigilenta

PUBLICITATE

Se estimeaza ca aceste tulburari de vigilenta la “muncitorii nocturni” s-ar situa in jur de 25% – 30% si ca nu raman fara consecinte, in special in domeniul transportului.

Citim, auzim la radio, televizor de multe accidente intamplate la locul de munca in toiul noptii sau la intoarcerea acasa.

PUBLICITATE

De altfel si Agentia Nationala de Securitate (ANSES), printr-o expertiza al carei scop a fost evaluarea riscurilor asupra sanatatii la personalul de noapte, a confirmat ca perturbarea ritmului biologic la salariatii acestia este legata de munca in orare decalate.

PUBLICITATE

In 2012, s-a estimat ca 3,5 milioane ar fi numarul persoanelor care lucreaza pe timp de noape, adica 15,4 % dintre salariati.

Acestia, in afara de aspectele semnalate mai sus, au un metabolism dereglat, prezinta risc de luare in greutate, de obezitate, sunt predispusi la diabet tip 2, boli coronariene (ischemie coronariana, infarct miocardic), tulburari lipidice (exces de colesterol), hipertensine si accidente vasculare cerebrale ischemice, risc de cancere, mai ales cancer de san (la femei).

PUBLICITATE

Consecintele pe termen lung trebuie luate in calcul de catre angajatori, asa ca se impun o serie de masuri adaptate la postul detinut de fiecare individ in parte, la tipul de afacere detinut.

PUBLICITATE

In ceea ce priveste mediul de lucru, o masa calda pe timp de noapte, intre miezul nopții si 01:00, precum si o gustare in jurul orei 03:00-04:00 sunt recomandate.

De asemenea, este

PUBLICITATE

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]