"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Sunteti pe strada, soarele arde cu putere, va este foarte cald. Brusc, vi se face pofta de o inghetata, dar nu stiti ce sa alegeti.

 

Sa fie cu ciocolata, cu vanilie, caramel…Pana la urma va hotarati asupra unui sortiment.

 

de ce aceste sortimente de inghetata nu se gasesc in magazine

 

 

V-ati pus, insa, vreodata intrebarea de ce nu gasiti si inghetata cu gust de strugure? In ceea ce ma priveste, raspunsul este afirmativ.

 

S-ar parea ca explicatiile ar fi urmatoarele:

 

Imposibilitatea de a fi congelata?

 

Aceasta prima explicatie tine de originea moleculara a strugurelui. Coaja strugurelui contine antocianina, un compus chimic care impiedica congelarea fructului cu samburi.

 

Dar, respectiva molecula nu este prezenta si in alte fructe rosii? Sau in coacazele negre? Si, dupa cum am observat, nu este greu sa gasim astfel de inghetate. In cazul acesta, prima teorie este demontata.

 

Cainele caruia nu-i place strugurele?

 

O legenda spune ca inghetata de strugure face din 1982 obiectul unei interdictii de catre “Food and Drug Administration” (FDA), o agentie americana de produse alimentare si medicamentoase, pe motiv ca prezinta risc pentru animalele domestice. Interdictia este in vigoare pana in 2028.

PUBLICITATE

 

Se spune ca, caine lui Jerry, asociatul gigantului “Ben & Jerry’s”, primul brand de inghetata care a fost dus chiar in spatiu, la bordul Space Shuttle, ar fi inghitit faimoasa inghetata de strugure si ar fi murit brusc.

 

O poveste deloc lipsita de importanta, fiindca strugurele figureaza printre alimentele cele mai periculoase fidelilor companioni.

 

Cu certitudine, strugurii nu sunt buni pentru caini, provoaca crize hepatice, dar este putin probabil ca un caine sa moara din cauza inghetatei. Am putea vorbi de o alergie, ceea ce nu inseamna ca interzicem un aliment doar pentru o simpla alergie.

 

Sau fiindca este otrava pentru o anumita specie de animale domestice. Ciocolata este toxica pentru pisici si caini. Cu toate acestea, nimeni nu intentioneaza sa o retraga, nici sa faca vreo mentiune pe ambalaj, ca sa-i previna pe stapanii animalelor.

 

Toate aceste povesti raman la stadiul de teorii. Totusi, este adevarat ca se gaseste foarte rar pe piata.

 

Cel mai bine este sa ne preparam o inghetata de strugure acasa, daca tinem neaparat. Pe internet se gasesc multe retete.

 

Incheind cu o gluma, am putea initia o petitie: “Vrem inghetata de strugure!” Cine stie, poate avea efect!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE