"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Nu mi-am propus sa panichez pe nimeni, nu-mi sta in fire, ci doar sa facem impreuna un tur al bolilor care pot duce la moarte subita.

Informatiile oferite de OMS, Institutul Pasteur, Federatia Franceza de Cardiologie si de catre alte site-uri de specialitate se opresc la urmatoarele boli fatale:

aceste boli pot ucide in cateva ore


Febra Dengue sau “gripa tropicala”

Este o boala care se transmite la om prin piscatura de tantar tigru (femela). In faza normala, prezinta simptome specifice gripei (febra mare, cefalee, curbaturi…).

PUBLICITATE

Cu totul altfel stau lucrurile cand se vorbeste de Febra Dengue severa (infectie a carei incidenta globala a crescut dramatic in ultimele decenii), larg raspandita la tropice, cu variatii de risc in functie de cantitatea de precipitatii, temperatura, urbanizare rapida si necontrolata.

Se estimeaza ca anual 500.000 de persoane cu Febra dengue severa-un procent foarte mare il reprezinta copiii-necesita spitalizare (aproximativ 2,5% dintre ei mor).
Febra de 40 °C este insotita de alte simptome: dureri de cap severe, dureri puternice in spatele ochilor, dureri musculare, articulare, greata, varsaturi, limfadenopatie (ganglioni mariti) sau eruptii cutanate.

In general, simptomele persista 2-7 zile si apar ca urmare a unei perioade de incubatie de 4 pana la 10 zile dupa intepatura unui tantar infectat.

Se pot observa apoi dureri abdominale severe, varsaturi persistente, accelerarea respiratiei, sangerarea gingiilor, oboseala, agitatie, voma cu sange.

Moartea se poate petrece in termen de 24-48 de ore dupa aceasta faza critica, avertizeaza OMS. De aceea, un tratament medical adecvat este necesar pentru a evita complicatiile si riscul de deces.

Infarctul miocardic/atacul de cord

Potrivit Ghidului Pacientului.ro, “semnele clinice ale infarctului de miocard acut pe care trebuie sa le recunoasteti sunt:

-durere toracica anterioara intensa, cu caracter de presiune, arsura, greutate, strangere sau sfredelire

-durerea poate iradia catre umar, brate, gat, abdomen superior

-durata durerii este mai mare de 20 minute (pana la cateva ore), nu cedeaza la tabletele de nitroglicerina sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute)

-durerea poate fi insotita de alte semne: ameteli, stare de lesin, greata, varsaturi, transpiratii, senzatie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitatii (nu toate aceste semne clinice apar in fiecare infarct acut de miocard!)”

Simptomele sunt rezultatul unei obstructii a muschiului inimii numit miocard care la randul lui antreneaza moartea celulelor inimii lipsite de sange si

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restu articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!