"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Multi dintre noi am ajuns sa asociem alimentele de culoare alba cu produsele intens rafinate, asa cum este cazul produselor de panificatie. Din moment ce painea neagra si zaharul brun sunt mai sanatoase decat painea alba si zaharul „cristal”, cand vine vorba de orez preferam tot varianta „bruna”, pentru ca o consideram mai sanatoasa si mai sigura.

Dar lucrurile nu stau la fel si in cazul orezului….

care orez este mai sanatos, brun sau alb

Motivul pentru care regula nu se aplica si aici consta in faptul ca orezul sanatos trebuie ales in functie de tipul sau, si nu de culoarea sa. De exemplu, indiferent ca este alb sau brun, orezul basmati are intotdeauna cel mai mic indice glicemic.

Jurnalul international al stiintelor alimentare si nutritionale a publicat un studiu care a demonstrat ca orezul basmati brun a determinat o crestere mai mare a glicemiei decat varianta alba a aceluiasi orez. In cadrul studiului clinic, un grup de 14 subiecti sanatosi a primit o alimentatie alcatuita din 11 tipuri diferite de orez, printre care si orez basmati alb si orez basmati brun.

Cercetatorii au monitorizat constant nivelurile glicemice ale participantilor pentru a determina care dintre aceste tipuri de orez se incadreaza in categoria de indice glicemic scazut (neutru pentru glicemie) si care in categoria de indice glicemic moderat-ridicat (determina o crestere a glicemiei).

In mod interesant, concluziile desprinse la finele studiului au indicat orezul basmati alb ca fiind neutru pentru glicemie si orezul basmati brun ca facand parte din categoria de risc glicemic crescut. Iata deci ca aspectul orezului nu este un indicator bun pentru comportamentul glicemic al acestuia.

PUBLICITATE

Desi orezul brun nu este nicidecum o alegere rea pentru sanatate, este de preferat sa alegi tot orezul alb ca sa eviti cresterile glicemice bruste.

In primul rand, orezul brun contine mai multe fitate decat orezul alb. Fitatele, substante derivate din acid fitic, sunt trecute pe lista neagra a „anti-nutrientilor” pentru faptul ca reduc sau impiedica complet absorbtia unor minerale importante precum calciul, fierul si zincul.

Desi consumul de alimente bogate in fitate nu afecteaza sanatatea intr-un mod evident, in timp organismul ajunge sa se resimta de pe urma pierderii de nutrienti. Odata instalate, deficientele de minerale destabilizeaza corpul si favorizeaza aparitia bolilor.

Se pare ca ne-am

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE