"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Alexandra Ungureanu

Primul aliment consumat de catre om dupa ce se naste este laptele. Cu ajutorul lui, bebelusul se poate dezvolta, deoarece este bogat din punct de vedere nutritiv. Sarurile si calciul sunt elemente principale ale acestui aliment, fiind esentiale in dezvoltarea si intarirea muschilor si oaselor.

laptele este un aliment complet

Daca studiem cu atentie compozitia laptelui, putem spune ca acesta este un aliment complet, deoarece cuprinde toate cele trei feluri de substante necesare mentinerii sanatatii omului: substante animale sau azotate (cazeina si albumina), substantele grase si lactoza.

In functie de provenienta laptelui, aceste substante, luate impreuna cu apa si saruri, pot avea proportii variabile. De exemplu, laptele de mama si cel de magarita este foarte bogat in albumina si zaharuri, fiind mult mai slab in ceea ce priveste grasimea. 

Laptele de iapa are o cantitate crescuta de zahar, ceea ce face ca acesta sa fermenteze mult mai repede, transformandu-se intr-o bautura, numita in popor „cumis”, care trateaza boli ale stomacului si ale sistemului digestiv.

Laptele de vaca este bogat in grasimi si caseina, insa foarte sarac in zaharuri. Laptele de capra si cel de oaie este mai gros si are o culoare mai galbuie decat cel de vaca.

PUBLICITATE

Abundenta si calitatea laptelui variaza in functie de alimentatia mamei. Astfel, o femeie care se hraneste bine are o calitate mult mai buna a laptelui, decat una care are un regim vegetarian. 

Asemanator este si in ceea ce priveste laptele provenit de la animale: o vaca sau o capra hranita cu nutret uscat sau verde, are lapte mai bun decat una care se hraneste cu seminte uleioase sau reziduuri.

Chiar si momentul in care animalul este muls poate influenta calitatea laptelui. Daca laptele este luat dimineata, atunci va fi mai slab, daca este luat seara, va fi foarte gras.

Laptele, tratamentul sanatos din natura

Persoanele mature nu pot supravietui consumand doar lapte, aceasta este o certitudine, insa pot consuma zilnic acest aliment, sub forma mai multor preparate. Laptele baut imediat dupa ce a fost muls, este mult mai sanatos decat cel fiert, deoarece prin fierbere, acesta isi pierde o parte din oxigen, schimbandu-si astfel si compozitia. Totusi nu recomandam sa beti lapte nefiert de la vanzatorii ambulanti.

Exista foarte multe boli care pot fi tratate cu

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...