"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Cele mai vechi preocupari in legatura cu alimentatia zilnica, privita ca o terapie ii apartin lui Hippocrate, care spunea ca: ‘Hrana sa va fie medicament si medicamentul sa va fie hrana’.

 

descoperiri stiintifice importante

 

 

Cuvantul latin “dieta” inseamna totalitatea factorilor care afecteaza starea de sanatate a unei persoane: aer temperatura, hrana, exercitii fizice, odihna, relaxare s.a.m.d. .

 

Restrangerea sensului cuvantului dieta la cel de regim alimentar apare sub influenta scolii medicale egiptene, ce considera alimentatia ca fiind „sursa tuturor relelor”.

PUBLICITATE

 

Personalitati ale Romei antice, precum Ovidiu, Seneca, Cicero, Horatiu au condamnat excesele si abundenta alimentara „care il coboara pe om” si preferau abstinenta alimentara si regimurile vegetariene.

 

Dietele Evului Mediu erau influentate de concepte religioase rigide. Erau foarte restrictive, cu consecinte nefaste: malnutritie, edeme de foame, mortalitate.

 

Lumea medicala incearca sa recomande extinderea folosirii anumitor alimente. Astfel., in secolul al XVI-lea apar disoensele de post, recomandarile nuantate privind utilizarea lactatelor, introducerea pestelui in alimentatie s.a.m.d.

 

In secolul al XVI-lea se aprofundeaza cercetarile cu privire la bolile carentiale.

 

Se identifica scorbutul si posibilitatile terapeutice oferite de dieta cu fructe. Apar recomandari privind dieta bazata pe lactate si dieta cruda.

 

In secolele XVII si XVII abordarile in legatura cu dietetica incep sa se schimbe, prin prisma cunostintelor referitoare la circulatia sanguina si limfatica.

 

Odata cu intelegerea procesului de “ardere interna” sugerat de descoperirile lui Lavoisier, in secolul XIX, apar primele cunostinte de chimie alimentara.

 

Se dezvolta astfel notiuni noi, precum metabolismul si caloria, se fac primele clasificari ale alimentelor, se determina compozitia si continutul in proteine, lipide, glucide, minerale si apa, se fac descoperiri privind respiratia si consumul de energie.

 

Medicina secolului XX isi extinde cercetarile asupra aportului mineralelor din alimente. Sunt identificate peste 60 dintre elementele chimice cunoscute, in cadrul organismelor vii. Se stabilesc primele valori in legatura cu minimul necesar din unele minerale, diferite pe alocuri de cele utilizate astazi.

 

In prima jumatate a secolului XX sunt descoperite vitaminele, termenul fiind folosit pentru prima data de catre Funk in 1912.

 

Apar informatii in legatura cu rolul si importanta proteinelor in organism. Cercetatorii demonstreaza ca valoarea nutritiva a proteinelor depinde de continutul lor in aminoacizi, iar in anul 1938 se realiyeay clasificarea aminoacizilor in esentiali si neesentiali. Se identifica lipidele esentiale din alimentatie – acizii grasi polinesaturati.

 

Apar informatii privind efectul diferitelor tipuri de grasimi animale si vegetale (polinesaturate, mononesaturate, in stare naturala, hidrogenate) asupra colesterolului. Concluzia este ca grasimile animale produc o crestere a colesterolului ‘rau’ si depuneri pe peretii vaselor de sange, grasimile vegetale au un rol invers.

 

Apar cunostinte privind rolul si circuitul diferitelor tipuri de glucide in organism. Se descriu treptat relatiile intre diverse metabolisme, conexiunile intre circuitele diferitelor vitamine in organism, vitamine si minerale, aminoacizi si vitamine sau chiar intre un mineral si altul.

 

Dietoterapia secolelor XIX si XX este un domeniu dezvoltat treptat, date fiind cunostintele acumulate in timp de comunitatea stiintifica a perioadelor respective..

 

Astazi, dietoterapia este o componenta importanta a tratamentului multor boli si dezechilibre, dar este, din nefericire, insuficient aplicata. Si este foarte important pentru fiecare dintre noi sa ne informam, sa alegem ce i se potriveste organismului si sa traim in armonie, cat mai aproape de natura.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE