"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

6 − one =

9 − 7 =

Un articol de Ileana Mladinoiu

loading...

 

In ceea ce priveste medicina, pare inca destul de greu de determinat ce parti din organism nu-si mai gasesc actualmente utilitatea.

 

Taberele sunt impartite. Unii cred efectiv ca nicio zona a corpului nu este inutila, altii afirma ca trebuie sa tinem seama de evolutie.

 

Prin urmare, sa aflam ce parti ale organimului nu ar mai folosi astazi la nimic omului:

 

aceste organe nu ne mai folosesc

 

 

Coccisul

 

Stramosii nostri din vremuri indepartate aveau coada (coccis alungit), osul de la baza coloanei vertebrale necesar pentru a ne mentine echilibrul. Cu timpul, omul a invatat sa mearga vertical, iar osul/coada de atunci nu-i mai este necesara.

 

Evolutia naturala a facut ca aceasta parte a corpului sa se micsoreze, devenind invizibila din exterior si sa fie astfel considerata ca o vertebra accesorie. Totusi, coccisul serveste ca punct de legatura pentru multe stucturi (muschi, ligamente, tendoane).

 

Apendicele

 

La origine, apendicele ajuta la digestie. Acum, aceasta anexa mica a intestinului gros nu mai foloseste deloc digestiei, ca in cazul vertebratelor ierbivore. Multe persoane traiesc fara el si nu se plang ca ar avea vreo problema de sanatate. Ne-o spune insusi dr. Rochfort, citat de “Dailymail”, care precizeaza ca “ne ajuta la digerarea anumitor materii vegetale pe care nu le mai consumam de peste milenii”.

 

Sfarcurile barbatilor

 

Ne punem urmatoarea intrebare. Daca barbatii au mameloane, pot alapta? Insa, atata vreme cat nu jeneaza organismul acestora si cum nu au disparut pana acum de ce sa nu ramana la locul lor.

 

Amigdalele

 

O alta parte fara de care se poate trai o reprezinta amigdalele. Stramosii nostri le aveau pentru imunitate. In prezent, multi le-au scos si pot trai linistiti. “Este o parte a sistemului imunitar ce apartine trecutului si de care nu avem nevoie”, precizeaza dr. Garcia.

 

Maselele de minte

 

Pe vremuri erau utile stramosilor pentru a mesteca alimentele tari. Potrivit cercetatorilor, maxilarul si mandibula se ingusteaza cu timpul, iar maselele de minte nu mai au loc pentru a se dezvolta corect si nici nu mai pot participa la masticatie. De aceea, ati observat, dentistii nu ezita sa-i extraga cand ne deranjeaza.

 

Pilozitatea hiperdezvoltata/pielea de gaina

 

Pielea de gaina, o functie care nu mai foloseste la mare lucru. Este un mecanim de autoaparare impotriva frigului sau cand traim diverse emotii. Putea ajuta stramosii cu pilozitatea excesiva, dar astazi pentru multi dintre noi eficacitatea este destul de limitata, raportata la imbracamintea groasa ce ne ajuta sa facem fata temperaturilor scazute.

 

Cu toate acestea, anumiti peri sunt inca foarte utili, cum ar fi parul din nas pentru a ne proteja de mizerie.

 

Degetele mici de la picioare

 

Degetele erau folosite de stramosi pentru a se deplasa pe crengile copacilor sau ca sa agate diverse obiecte. Daca in trecut ne-au ajutat sa ne mentinem in picioare, astazi, sustin unii specialisti, nu mai sunt utile. In realitate, degetul mare serveste ca punct de echilibru.

 

In concluzie, niciun genetician nu este in masura sa afirme ca viitorii descendenti se vor naste fara apendice, amigdale, cu 4 degete la picioare…

 

Cu un singur lucru ar fi aproape toti de acord. Evolutia morfologica a omului va depinde de clima si de capacitatea noastra de adaptare.

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.