"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

one × 1 =

4 × 2 =

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

In scurtele mele iesiri pe strada, seara, ma intalnesc cu prieteni care au aproape toti (ma includ si pe mine) aceeasi problema. Nu pot dormi bine din cauza caldurii. Au somnul agitat, se trezesc lac de sudoare, au gura uscata…

 

Intr-adevar, temperaturile ridicate pot afecta considerabil somnul. Exista cateva explicatii. Senzatia de somnolenta apare, in general, spre orele 21, cand corpul incepe faza “racirii”.

 

cum poti dormi mai bine pe canicula

 

 

Daca nu se intampla acest lucru, este limpede ca organismul are nevoie de ajutor. Trebuie sa-l scoatem din starea de supraincalzire, urmand sfaturile de mai jos:

 

Faceti un dus sau o baie rece inainte de culcare

 

In timpul somnului, temperatura corpului scade in mod natural. In caz contrar, adio somn profund! Veti dormi “cu portia”, iar creierul ramane in alerta. De aceea este bun un dus rece din cap pana in picioare, insistand in zona gambelor, fara sa va uscati complet. Nu va bagati imediat sub apa rece, scadeti progresiv temperatura, pentru a obisnui corpul.

 

Beti apa din abundenta si luati-va gandul de la alcool

 

Oricare om are, sau ar trebui sa aiba, langa pat un pahar cu apa rece. Beti si in timpul zilei, dar si noaptea. Spuneam de alcool. In afara de faptul ca are efect diuretic, deshidrateaza si numai de asta nu aveti nevoie pe canicula.

 

Patul sa fie racoros

 

Iarna punem un recipient din cauciuc (termofor) cu apa calda sub cearsaf. Vara, il umplem cu apa rece si-l asezam sub perna. Ne va ajuta sa mentinem racoarea, deoarece este esential ca temperatura creierului sa coboare.

 

Dati-va jos din pat cand incepe sa va fie prea cald, mergeti la fereastra, inspirati, expirati. Folositi o saltea din bumbac prevazuta cu tuburi de silicon mici prin care circula apa, conectata printr-un furtun la un mini aparat de aer conditionat portabil, asezat la picioarele patului.

 

Racoriti-va dormitorul

 

Este suficient sa instalati un bazin din cauciuc cu apa rece in camera pentru un plus de racoare si sa pliati un cearsaf umed la ferestre.

 

Consumati mai multe fructe si legume

 

Vara se desfasoara “festivalul” legumelor si al fructelor. Profitati de ele, sunt rezerve de apa.

 

Faceti miscare devreme dimineata

 

Desi activitatile sportive urca temperatura corpului, continuati sa faceti sport. Dimineata este momentul recomandat, deoarece atunci se regleaza temperatura corpului, ajungandu-se la cea ideala ca sa adormiti seara.

 

Practicati exercitiile fizice cu cel putin doua ore inainte de culcare, in niciun caz dupa orele 21, pentru optimizarea calitatatii somnului.

 

Concluzionand, nu corpul sufera de caldura, ci creierul. El are nevoie ca temperatura sa scada cu un grad, dupa cum explica Alain Ducardonnet, specialist in sanatate.

 

Nu exagerati cu temperaturile coborate, veti obtine efect invers si veti avea probleme cu somnul. Temperatura ideala este intre 19 si 21°C, nici mai mult, nici mai putin.

 

Va puteti ajuta de un ventilator, de aerul conditionat, atat cat este necesar, ca sa nu va treziti cu dureri de cap, angina, otite etc.

 

Ca sa dormim in conditii ideale este o advarata bataie de cap. Cand caldura nu ne pune piedici, zgomotul masinilor, stresul ca nu am rezolvat o anumita problema, excesul de cafea, de alcool, toate vor avea consecinte asupra calitatii somnului.

 

De altfel, expertiii considera ca oboseala cauzata de lipsa de somn este la fel de daunatoare ca atunci cand facem abuz de alcool.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.