"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Fara indoiala, turmericul este in fruntea listei celor mai benefice condimente de pe planeta. Coloratia galben-intens a plantei este data de curcumina, principalul ingredient activ. Dar curcumina este mult mai mult decat un simplu pigment. Potrivit cercetarilor, spectrul larg de proprietati medicinale pe care le ofera turmericul se datoreaza acestei substante.

Arhiva Bibliotecii Nationale de Medicina, o baza de date cunoscuta mai ales sub denumirea MEDLINE, atesta faptul ca turmericul si principalul sau polifenol, respectiv curcumina, asigura peste 600 de efecte benefice pentru sanatatea corpului.

citeste asta inainte sa folosesti turmericul

Dar chiar daca turmericul este foarte recomandat ca parte integranta a oricarui regim alimentar, trebuie sa tii cont de o serie de amanunte esentiale ca sa exploatezi la maximum beneficiile sale terapeutice.

CURCUMINA NU SE ABSOARBE CU USURINTA IN ORGANISM

O serie de studii clinice au aratat ca absorbția curcuminei in organism se face destul de greu. Aceasta rata de absorbtie scazuta reduce in mod serios sansele de a obtine cele mai multe beneficii din acest condiment uimitor.

CUM POTI CRESTE BIODISPONIBILITATEA TURMERICULUI

Din fericire, exista o serie de trucuri simple la care poti apela ca sa cresti biodisponibilitatea turmericului in mod considerabil.

PUBLICITATE

1. Amesteca intotdeauna turmericul cu piper negru

Foarte putina lume este constienta de faptul ca piperul negru reprezinta si un adjuvant foarte puternic al turmericului.

Potrivit site-ului NutritionFacts, „Chiar daca o persoana ingereaza o cantitate substantiala de turmeric, in decurs de o ora substanta abia se observa in compozitia sangelui la analize. Motivul pentru acest nivel scazut in ciuda dozei semnificative se datoreaza functiei hepatice, intrucat ficatul lucreaza din greu sa scape de aceasta substanta. Dar stii ce se intampla daca ingerezi odata cu turmericul si un sfert de lingurita de piper? In acest caz, nivelurile de curcumina din sange cresc substantial.

Si ia ghici care este ingredientul ce insoteste turmericul in praful de curry? Piperul negru, desigur.”

Un studiu stiintific denumit Influenta piperinei asupra farmacocineticii curcuminei la animale si voluntari umani a demonstrat ca administrarea in combinatie a piperinei si curcuminei la subiecti umani a crescut biodisponibilitatea curcuminei cu 2000%.

2. Combina turmericul cu grasimi sanatoase

Turmericul este prin definitie o substanta liposolubila, adica necesita sa fie insotit de o sursa de grasimi ca sa fie absorbit eficient de catre organism.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE