"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Alexandra Ungureanu

In trecut, hrana persoanelor din mediul rural nu era una prea bogata sau diversificata. De fapt, mancarea „de dulce” a taranului nu se deosebea prea mult de cea de post. Pentru a dovedi cat de saracacioasa era alimentatia, este suficient sa amintim ce se consuma in cele doua perioade din an, in post si in afara lui sau mai bine zis „in dulce” si „in post”, dupa cum obisnuiau ei sa spuna.

ce mancau romanii in trecut

In dulcele iernii obisnuiau sa manance carne de porc, carnati si caltabos, slanina, piftii ori varza acra. Lapte nu mancau prea des, deoarece erau putin numerosi cei care aveau vaca „de lapte”, oile si gainile nu produceau iarna „de ale gurii” iar putinele oua pe care le strangeau erau pastrate de cele mai multe ori pentru saptamana alba. De asemenea, erau des intalnite pe masa taiteii scursi cu untura, zeama de paine dreasa cu grasime, mamaliguta cu unt, cu branza ori cu lapte.

La cate o sarbatoare taiau o gaina sau o alta pasare de casa. Unii gateau fasole cu grasime de porc, mai rar cartofi. Doar cei bogati preparau placinte si asta se intampla numai de sarbatori.

PUBLICITATE

In saptamana alba (sau cea in care se consuma branza) se preparau alimentele cu unt de vaca sau de oaie, in loc de grasime, iar pestele era si el printre mancarurile preferate.

Postul cel mai lung si mai sarac din an este cel de Paste si tocmai cand oamenii ieseau din el, erau chemati la muncile grele ale campului. La tara, aceste activitati incep primavar si se sfarsesc toamna tarziu, insa in acele vremuri taranii romani intrau in jugul greu al vietii, istoviti de foame si de frig, purtandu-l pana la inceputul iernii.

In postul de Sf Petru, gaseai mereu pe masa lor stir, fasole verde, spanac, loboda, dragavei, macris, peste, cirese, mere de vara, fragi, uneori chiar si cas. Copiii mancau foarte des zarzavaturi si frcute iar porumbul fiert in lapte il savurau cu mare drag.

In locurile unde existau livezi, oamenii faceau magiun din prune, care le mai indulcea hrana pe durata iernii.

Cantitatea bucatelor consumate de tarani, in decursul unui an, se putea estima la 530 kg impartite astfel: 360 kg cereale, 150 kg legume, 10 kg carne de

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!