"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

In medicina orientala traditionala, vezica biliara guverneaza curajul, hotararea, fermitatea si initiativa unei persoane.

 

Este vorba despre curajul de a lua decizii, de a actiona, de a face schimbari.

 

Slaba functionare a vezicii biliare duce la timiditate,indecizie si descurajare.

 

trateaza bila asa cum trebuie

 

 

Atunci cand energia bilei nu este la nivelul optim vor aparea intai un gust amar in gura, apoi senzatia neplacuta de voma si varsaturi ce contin bila.

 

Energia bilei furnizeaza taria si vitalitatea musculara. Ea conlucreaza cu sistemul limfatic pentru a elimina produsii toxici rezultati din metabolismul muscular, inlaturand durerea si obloseala musculara.

 

Tot in medicina orientala traditionala, durerea de cap esta acociata obsturctionarii meridianului vezicii biliare.

 

Fiecare masa reprezimta un stimul fiziologic, in urma caruia vezica biliara se contracta si arunca bila in organism. Atunci cand hrana este bogata in grasime, vezica biliara trebuie sa lucreze suplimentar, eliberand in tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.

 

Grasimile ingreuneaza eliminarea bilei. Efortul pe care il face bila este prea mare si aceasta se blocheaza, nu se mai elimina, cu toate consecintele care apar.

 

Grasimile prost digerate sufera un proces de fermentatie, cu eliberare de gaze si spasme intestinale si, de aici, apar senzatia de balonare si durerea pe care o simt cei cu bila lenesa dupa o masa copioasa.

PUBLICITATE

 

In aceasta situatie, dieta trebuie sa se bazeze pe alimente care nu solicita prea mult bila: supe si ciorbe de legume, fructe si legume, kefir, paine prajita, seminte (maxim cinci nuci sau zece migdale).

 

Iata care sunt „leacurile” amare:

 

1. Se pot amesteca in parti egale urmatoarele tincturi:

 

– tinctura de sunatoare;

 

– tinctura de rostopasca;

 

– tinctura de papadie;

 

– tinctura de anghinare.

 

Se iau cate 20 de picaturi din acest amestec, de trei ori pe zi, dupa masa. Acest preparat pune bila lenesa „ la treaba”, furnizandu-i principiile amare necesare pentru a-si exercita functiile.

 

2. Nicio masa fara anghinare, in orice forma!

 

Anghinarea reduce procesul inflamator la nivelul cailor bliliare si creste secretia la nivelul ficatului (un mare ajutor pentru potentialul detoxifiant), favorizand, in acelasi timp, eliminarea bilei in intestin. Este un tonic amar, un element important in hranirea vezicii biliare.

 

Sub forma de tinctura: 30 picaturi, de trei ori pe zi, intre mese sau dupa acestea, la 30 de minute.

 

Sub forma de capsule: una, doua, de trei ori pe zi, diluate in putina apa, intre mese sau dupa acestea, la 30 de minute.

 

3. Sunatoarea, sub forma de ulei sau tinctura.

 

Uleiul se prepara astfel: se umple un borcan cu planta proaspat tocata, peste care se toarna ulei de masline (sau orice ulei vegetal presat la rece). Se tine la soare cel putin 14 zile. Cand culoarea devine rosu-viu, se strecoara.

 

Se consuma cate o lingurita, de trei ori pe zi, inainte de masa. Se poate adauga si in salate de cruditati.

 

Sub forma de tinctura: 20 de picaturi de trei ori pe zi, diluate in putina apa sau ceai, inainte de masa, cu cel putin 30 de minute.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE