"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Saliva este reprezentativa pentru toate lichidele interne, iar valoarea pH-ului dezvaluie cum functioneaza organismul ca intreg.

Intrucat modificarile nu sunt semnificative de la o zi la alta, nu este nevoie de determinari zilnice, ci la cateva zile dupa ce ai schimbat dieta sau stilul de viata.

Ai nevoie doar de o hartie indicatoare de pH, pe care o poti gasi la farmacie si in orice magazin cu produse naturiste.

Cum procedezi?

afla starea organismului tau

Colecteaza putina saliva intr-o lingura, inmoaie in ea hartia indicatoare si compara culoarea cu aceea de pe etalon ( scala de la 1 la 14). Un pH apropiat de 7 inseamna echilibru, sub aceasta valoare inseamna acid, peste aceasta valoarea inseamna alcalin.

PUBLICITATE

Masoara pH-ul salivar dimineata, la trezire, inainte de masa si la patru-cinci minute dupa ce ai mancat. Noteaza rezultatele si fa o comparatie.

Cum interpretezi rezultatele?

Valoarea naturala a pH-ului salivar este 6,8, dar se pot admite si valori mai mici (mai ales la masuratoarea de dimineata) pana la 6,2. Aceasta dereglare este in stransa legatura cu faptul ca majoritatea oamenior „duc boala pe picioare” si considera ca nu este important sa schimbe stilul de viata.

Cel mai important reper este diferenta intre masuratoarea inainte de masa si cea dupa masa, la patru-cinci minute.

Cresterea pH-ului dupa masa arata ca organismul inca functioneaza natural. Daca dieta este formata din alimente precum carne, lactate, fainoase, paine alba, dulciuri, bauturi racoritoare sintetice si acidulate, cafea, tutun, oua, cereale procesate atunci organismul face un efort pentru a restabili echilibrul, cu consecinte asupra starii de sanatate pe termen lung.

Daca pH-ul salivar este in intervalul 5,5-6 si creste dupa masa, inseamna ca rezerva alcalina a organismului este scazuta, dar acesta inca poate raspunde „urgentelor” create de alimentatia nepotrivita. Daca pH-ul nu fluctueaza dupa ce ai mancat, inseamna ca organismul este foarte acid.

In cazul in care pH-ul salivar are valoarea 6,5-7 inainte de masa si creste dupa masa, inseamna ca rezerva alcalina este in regula, iar organismul este pregatit pentru „pericol”.

Daca valoarea pH-ului salivar scade dupa masa, chiar daca te hranesti corect, acesta este un semn ca nu mancarea este cea care controleaza reactiile fizice, ci emotiile, grijile, starile negative. Saliva este cea care se conformeaza tulburarilor emotionale.

In cazul in care

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!