"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Autosabotorii sunt acele comportamente, atitudini si ganduri, care ne impiedica sa traim autentic, sa fim noi insine.

 

Sunt trairi pe care le hranim cu fricile noastre imaginare: teama de a face sau a nu face, de a spune sau a nu spune, de a fi vazuti asa cum nu ne dorim sa fim vazuti, de a nu fi iubiti, de a fi respinsi.

 

Iata o parte dintre autosabotorii care ne impiedica sa fim autentici:

 

 

1. Ironia si banalizarea unei situatii sau a unei persoane, din dorinta de a prelua controlul si de a o face sa esueze, cu intentia de a rani.

 

2. Tacerea, refuzul de a vorbi despre noi insine.

 

3. Proiectia imaginara – ceea ce s-ar putea intimpla daca facem sau nu facem un anume lucru.

 

3. Amanarea aparuta din credinta ca “ timpul le rezolva pe toate” . Evitarea luarii deciziilor.

 

4. Solutia inainte de a sti problema.

 

5. Indecizia. A alege inseamna a renunta la ceva.

 

6. Dezacordul dintre intentiile si faptele noastre.

 

7. Comparatia. Suntem unici, suntem diferiti, nu ne comparam cu nimeni.

 

9. Autojustificarea preventiva. Construim scenarii pentru a ne demonstra buna intentie sau buna credinta.

 

10. Modelarea realitatii dupa asteptarile noastre pentru a evita astfel o respingere.

 

11. Insusirea nefericirii si suferintei celorlalti, din dorinta de a manifesta compasiune.

 

12. Atractia fata de esec, foarte des manifestata.

 

13. Indeparta si refuzam ceea ce ne dorim mai mult, banalizam ceea ce ni se pare important, din teama de a nu fi abandonati.

 

14. Asteptam ca ceilalti sa ne ghiceasca dorintele, fara a le exprima, pentru ca suntem “ importanti”. Credem ca toti ceilalti pot intelege si singuri ceea ce ne dorim si traim intr-o permanenta frustrare pentru ca suntem “neintelesi”.

 

15. Negarea propriilor sentimente si responsabilitati, refuzul de a accepta ceva ce ar putea sa ne atinga.

 

16. Asumarea unor “misiuni”, cu impunerea unor restrictii ce genereaza frustrari.

 

17. Intretinerea conflictelor, resentimentelor, ranchiunei, acuzatiilor. Renuntarea la razbunare este garantia linsitii si fericirii.

 

18. Nu voi reusi, nu pot! De fapt, ne este teama ca daca ne afirmam, am putea fi respinsi, judecati sau nu am mai fi iubiti.

PUBLICITATE

 

19. Nu stim sa primim. A primi este o pozitie relationala dinamica, trebuie sa acceptam tot ce ajunge la noi de la ceilalti.

 

20. Victimizarea. Daca ne gandim cati dintre noi practica acest lucru, am putea spune ca este o placere nemasurata. Putem renunta la a ne consuma energia incercand sa demonstram ca “lumea e rea” si “viata e grea”, sa incercam sa fim sinceri cu noi insine, sa ne asumam ce ni se intampla.

 

21. Ne minttm pe noi insine, pentru a ne justifica comportamentul si actiunile. Luam decizii despre care stim ca sunt gresite, dar le justificam ca fiind necesare.

 

22. Incalcam regulile, din dorinta de a ne demonstra ca suntem puternici si de a ne impune punctul de vedere, cu riscul de a distruge relatii sau a de a da nastere unor situatii cu consecinte grave pe termen mediu si lung.

 

23. Ne consideram superiori deci…avem dreptate. Este nevoie de smerenie si de capacitatea de a rade pe seama noastra pentru a renunta la a avea dreptate cu orice pret. Sentimentul de superioritate este legat de o imagine de sine supravalorizata.

 

24. Spunem DA la orice, pentru a evita un conflict. Daca spunem NU atunci cand trebuie, invatam sa spunem DA cu adevarat.

 

25. Incepem mai multe proiecte si nu terminam nimic. Cedam “judecatilor de valoare” si avem impresia ca ne abandonam propria personalitate.

 

26. Bosumflarea. Decidem sa impunem supararea noastra tuturor si credem ca astfel ii pedepsim pe cei din jur pentru to ceea ce ce ni se intampla.

 

Ca o concluzie, trebuie sa intelegem ca am fost creati perfect, sa fim constienti de valoarea noastra si sa aducem la suprafata tot ce este mai bun in noi. Si avem o rezerva interioara nemasurata si inestimabila.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE