"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

 

Stiai ca cele mai proeminente si mai recognoscibile trasaturi corporale se transmit de la o generatie la alta? Cercetatorii sustin ca buzele pline sunt mostenite de regula de la tata, in timp ce degetul mare de la picior este mostenit de la mama. De asemenea, este dovedit stiintific faptul ca fetele seamana mai mult cu tatii, in timp ce baiatii seamana mai mult cu mamele.

 

Genele alcatuiesc planul dupa care este construit corpul. Ele poarta setul de instructiuni necesar exprimarii tuturor proteinelor din organism care isi aduc aportul la stabilirea aspectului si modului de functionare a corpului. Genele sunt incastrate in structuri celulare denumite cromozomi. Majoritatea celulelor poarta 23 de perechi de cromozomi, in total 46.

 

ce mosteneste copilul de la mama

 

 

Oricat de buna ar fi ingrijirea primita de la mama in anii de pruncie, copilul poate suferi pe parcurs de unele boli determinate genetic. Bolile de inima, diabetul si multe alte boli sunt cauzate de interactiunea complexa a unor factori genetici, de pe linie fie materna fie paterna cu factori alimentari si de mediu. Unii dintre acesti factori sunt intr-atat de complecsi incat nici oamenii de stiinta nu reusesc sa le elucideze tiparele.

PUBLICITATE

 

In ceea ce priveste culoarea parului, tonurile si nuantele depind de cantitatea de melanina produsa. Genele care determina o productie scazuta de melatonina (adica un par deschis la culoare) sunt recesive, in timp ce genele care produc un par inchis la culoare sunt dominante.

 

Te intrebi cum stau lucruri in cazul roscatilor? 

 

Parul roscat este produs de o gena recesiva specifica. La imbinarea cu alte gene pentru par castaniu sau brunet, gena pentru par roscat devine mai slaba, rezultatul fiind o nuanta de roscat insesizabila. Dar la imbinarea cu gene pentru nuante mai deschise ale parului, nuantele de rosu rezultate sunt foarte vii, putand varia de la blond-roscat si aramiu pana la portocaliu-morcov.

 

Nu este de mirare ca parintii cu par cret pot avea copii cu par drept. Totul este o chestiune de probabilitate.

 

Iata care sunt combinatiile posibile in astfel de cazuri:

 

– Ambele gene pentru par drept (probabilitate de 25 la suta) determina ca trasatura un par drept

 

– Ambele gene pentru par cret (probabilitate de 25 la suta) determina ca trasatura un par cret

 

– O gena pentru par cret

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!