"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Vitaminele sunt esentiale pentru organism, dar numai atunci cand sunt procurate din surse naturale putem fi siguri de efectul lor benefic.

Organismul nostru nu isi face depozite de vitamine naturale, ci le ia zilnic din alimentele pe care le consumam

Majoritatea oamenilor continua sa cumpere vitamine si minerale sintetizate chimic, pe care organismul nu le poate asimila corect.

PUBLICITATE

suplimentele excesive de vitamine provoaca acidoza

Vitaminele sintetice, in special cele liposolubile, se pot acumula in tesuturi, provocand obturari si acumulare de toxine.

Vitamina C, de exemplu, consumata in exces este acida, filtreaza calciul si scade nivelul colesterolului benefic.

Pentru ca este anotimpul abundentei de legume si fructe, venim in intampinarea dumneavoastra cu un “dictionar” al surselor naturale de vitamine, dupa care ne putem ghida pentru o dieta completa:

Vitamine solubile in apa (hidrosolubile):

Vitamina B1

Surse naturale: cereale, drojdie, cartofi, verdeţuri, fasole, linte, mazare, nuci, portocale, seminţe de floarea-soarelui, sfecla, bame, orez brun, tarate de orez.

Vitamina B2

Surse naturale: avocado, frunze de sfecla si nap, cereale, germeni de grau, grapefruit, banane, verdeturi, mere, morcovi, nuca de cocos, prune, migdale,seminte de floarea-soarelui, tarate de orez, varza de Bruxelles.

Vitamina B3 – PP

Surse naturale: drojdie, cereale, cartofi, verdeturi, migdale, nuci, orz integral, rubarba, seminte de floarea-soarelui, orez brun, tarate de orez, germeni de grau.

Vitamina B5 (acid pantotenic)

Surse naturale: avocado, broccoli, conopida (partea verde), fasole, verdeturi, mazare, portocale, banane.

Vitamina B6

Surse naturale: drojdie, cereale, alune, avocado, banane, cantalup, cartofi, germeni de grau, legume cu frunze verzi, ardei verde, morcovi, nuci, orez brun, prune, salate, seminte de floarea-soarelui, varza.

Vitamina B7 sau H ( biotina)

Surse naturale: majoritatea fructelor, cereale, ciuperci, varza.

Vitamina B8 (colina)

Surse naturale: alune, leguminoase, naut, linte, grau, legume cu frunze verzi, varza, conopida.

Vitamina B9 (acid folic)

Surse naturale: avocado, cereale, broccoli, ciuperci, curmale, banane, fasole, germeni, laptuci, legume cu frunze verzi, nuci, salate, sfecla, spanac, sparanghel, varza.

Vitamina C2 sau P (bioflavonoide)

Surse naturale: toate cruditatile (fructe si legume proaspete, in special citrice).

Vitamine solubile in grasimi (liposolubile):

Vitamina A ( beta-caroten, retinol)

Surse naturale: andive, ardei, ardei iute, avocado, broccoli, caise, cartofi, conopida, dovleac, dovlecel, frunze de nap, mere, morcovi, papaya, pepene verde, prune, rosii, sfecla rosie, spanac, sparanghel,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!