"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Petrut

Spray-urile cu factor de protectie solara sunt foarte populare in prezent, iar parintii apeleaza adeseori la ele pentru a-si feri copiii de radiatiile solare. Dar specialistii pe probleme de siguranta a calitatii produselor sunt reticenti in aceasta privinta.

PUBLICITATE

Acestia isi exprima mai ales ingrijorarea fata de posibilitatea de aspiratie a ingredientelor volatile.

PUBLICITATE

nu mai expune copiii la spray-uri de protectie solara

PUBLICITATE

OMS a anuntat luna trecuta initierea unui demers de investigare a riscurilor potentiale postate de spray-urile de protectie solara. Pana la anuntarea rezultatelor oficiale, este interzisa comercializarea spray-urile cu pricina.

PUBLICITATE

OMS cerceteaza mai ales daca, in urma inghitirii lor, anumite ingrediente tipice acestor produse sunt periculoase pentru sanatatea copiilor. Majoritatea spray-urilor din aceasta categorie precizeaza pe eticheta pericolele inhalarii ingredientelor, in special de catre copii, acestea avand in unele cazuri un potential chiar fatal.

PUBLICITATE

Grupul de Mediu emite anual un ghid de folosire a produselor de protectie solara, care nu numai ca avertizeaza consumatorii cu privire la produsele periculoase, ci desconspira si trucurile de marketing la care apeleaza uneori producatorii. Evaluarea de anul acesta a conchis ca 80 la suta dintre produsele de protectie solara testate sunt fie ineficiente, fie potential periculoase.

„Nu recomandam folosirea acestor produse de catre consumatori”, explica directorul de cercetare al Grupului de Mediu, Dave Andrews: „Exista riscul de inhalare a ingredientelor pe durata aplicatiei, plus ca este imposibil de verificat daca utilizatorii respecta instructiunile de utilizare”. Medicul dermatolog Macrene Alexiades-Armenakas isi exprima si ea ingrijorarea: „[Aceste tipuri de produse de protectie solara] sunt fabricate prin folosirea de ftalati, care se pot ajunge cu usurinta in plamani. Este un fapt ingrijorator.”

PUBLICITATE

Se mai pune si problema prezentei acestor ingrediente si in alte tipuri de aerosoli. In timp ce blocantele minerale sunt considerate o alternativa buna pentru spray-urile chimice, lucrurile stau exact pe dos in ceea ce priveste spray-urile cu factor de protectie solara. Daca spray-ul de protectie solara contine dioxid de titan, inceteaza definitiv sa mai utilizezi produsul respectiv.

PUBLICITATE

Un raport din 2006 al Agentiei Internationale pentru Cercetarea Carcinogenilor a declarat ca dioxidul de titan „este un potential carcinogen pentru om la inhalarea directa”, iar Grupul de Mediu detaliaza acest aspect in raportul sau asupra nanoparticulelor: „Este dificil pentru plamani sa elimine particulele mici, existand riscul ca acestea sa patrunda in sange.

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]