"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Suntem in toiul verii, si multi dintre noi ne gandim la concedii, excursii si iesiri in aer liber. Dar, ca in fiecare vara, iesirile in natura garanteaza intalniri de gradul III cu tot felul de ganganii enervante, printre care si mult-temutii tantari.

 

Tantarii poarta unele dintre cele mai letale boli din lume, inclusiv Virusul Nilului de Vest, boala dengue si malaria. Pentru preintampinarea acestor imbolnaviri, multi specialisti din domeniul sanatatii recomanda folosirea spray-urilor repelente impotriva tantarilor, dintre care majoritatea contin DEET, o chimicala puternica.

 

scapa de tantari cu acest preparat

 

 

Pericolele expunerii la DEET

 

Extras din ziarul The Washington Post:

 

DEET (N-dietil-meta-toluamida), utilizat prima oara de catre Armata SUA, a intrat pe piata de larg consum cam prin anii 1950. Substanta poate provoca reactii alergice ale pielii, in special in concentratii de peste 50 la suta, precum si iritatii oculare. O analiza din 2013 asupra unui numar de 4.000 de apeluri catre centrele de gestionare a substantelor toxice a indicat faptul ca 450 dintre apelanti au necesitat interventie medicala dupa folosirea DEET pe piele, iar 2 dintre acestia au decedat in urma intoxicatiei. Cele mai multe cazuri de crize convulsive, probleme de vorbire, coma si alte efecte adverse grave s-au inregistrat in randul apelantilor care au ingerat substanta, au aplicat-o pe piele timp de cel putin trei zile la rand, sau au utilizat produse cu DEET intr-o concentratie de peste 95 la suta.

PUBLICITATE

 

DEET este ingredientul activ din componenta mai tuturor spray-urilor repelente comerciale existente astazi pe piata, dar din pacate este o substanta chimica foarte toxica. Desi alunga intr-adevar foarte eficient tantarii, pulverizarea pe piele sau inhalarea acestor produse este foarte periculoasa.
„Suntem de parere ca DEET si alti repelenti chimici nu ar trebui folositi decat in ultima instanta, in cazul in care metodele mai sigure nu dau rezultate”, sustine Urvashi Rangan, directorul Centrului pentru Siguranta Alimentelor si Sustenanta.

 

Din fericire, cercetarile specializate sugereaza faptul ca anumiti repelenti 100% naturali ar putea constitui o alternativa chiar mai eficienta la infama substanta DEET. Doua studii diferite au descoperit faptul ca uleiul esential de eucalipt este cel putin la fel de eficient in indepartarea tantarilor.

 

Ce spun cercetarile

 

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE