"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Elena-Lacramioara Ana Kali Kuan

Tinctura este una din multele variante de preparare a plantelor medicinale .Este o modalitate destul de utilizata dat fiind faptul ca principiile active ale plantelor se extrag mai complet si au mai multe beneficii pentru sanatatea noastra.

Pentru prepararea unei tincturi trebuie sa avem planta respectiva sau mai corect spus partile utile ale plantei si substanta necesara pentru macerare.Este mai bine daca se folosesc plantele proaspete pentru ca substantele active sunt mai intense mai puternice si mai concentrate.

trateaza caderea parului si eczemele asa

Pentru a prepara o tinctura autentica, este obligatoriu sa se respecte atat concentratia alcoolica cat si timpul indicat de macerare care este propriu plantei respective .

Produse alcoolice folosite trebuie sa fie de cel putin 60%: alcool rafinat alimentar diluat cu apa, rachiu de fructe sau de secara, vodca. Este strict interzisa atat folosirea alcoolului etilic, cat si a spirtului medicinal.

Dupa terminarea procesului de macerare,care se face prin tinerea recipientului in cauza fie la soare, fie in locuri calde, agitarea zilnica si tinerea la macerat chiar si 3-4 saptamani este obligatorie.

PUBLICITATE

Lichidul obtinut se pune in sticle de sticla (nu de plastic), de culoare inchisa, cu capac care sa se poate inchide ermetic si se pune la rece .Doza uzuala pentru utilizare interna este de 5 – 10 picaturi.

Extern se foloseste sa se unga locul bolnav sau sa se puna ca si comprese. Unele tincturi au recomandari de utilizare de mai multe picaturi.De aceea atunci cand doriti sa va preparati o tinctura trebuie sa fiti atenti de pe ce site-uri luati retetele. De preferabil ar fi sa utilizati pe cele deja recunoscute.

Iata mai jos reteta penru tinctura care trateaza mai multe conditii de sanatate. Este vorba despre Tinctura de urzica (Urtica dioica)

Mod de preparare: frunzele plantei, proaspat culese, se spala bine cu apa, se taie marunt si se pun intr-o sticla.

Se toarna peste rachiu de secara curat (38-40%), in asa fel ca planta sa fie acoperita. Se lasa la loc cald, vreme de 14 zile.

Dupa macerare strecuram lichidul obtinut si intr-un

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE