"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Afectiunea de natura endocrinologica care se caracterizeaza prin crestere excesiva a parului la nivelul fetei si al suprafetei corporale a persoanelor de sex feminin se numeste hirsutism.

Pe langa mostenirea genetica care ne influenteaza cantitatea de par de pe corp, sunt si alti factori surprinzatori care pot fi invinuiti: de la medicamente sau o dieta prea bogata in prajituri din comert pana la anumite boli.

de ce creste parul pe fata

1. Prajituri si biscuiti

Consumul unor cantitati mari de zahar, carbohidrati rafinati, cum ar fi biscuitii sau prajiturile, poate cauza si pilozitate.

PUBLICITATE

“Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca elibereaza energie rapid, ceea ce poate cauza rezistenta la insulina”, explica medicul Rina Davison, endocrinolog la Whipps Cross University Hospital, din Londra.

Insulina este hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange, rezistenta la ea inseamna ca hormonul devine mai putin eficient in scaderea nivelului de zahar din sange, iar corpul il produce in exces.

“Problema este ca un nivel ridicat de insulina poate face ca ovarele sa produca prea mult testosteron (hormon masculin), ceea ce poate duce la aparitia in exces a parului”, comenteaza Marilyn Glenville, expert in sanatate si nutritionist.

2. Ovare polichistice

Aceasta boala este principala cauza a excesului de par la femei. Se estimeaza ca sindromul ovarelor polichistice afecteaza intre 10 si 15 la suta dintre femei si apare atunci cand ovarele nu functioneaza bine si sunt acoperite de chisturi de mici dimensiuni. Ca urmare a acestei boli, ovulele sunt eliberate haotic, ceea ce cauzeaza acnee, ciclu neregulat si reducerea fertilitatii.

Un simptom frecvent este nivelul ridicat de hormoni (androgeni) care duce la cresterea parului. “Daca excesul de par este cauzat de tulburari hormonale, atunci apare in zone precum barbie, deasupra buzei superioare, in zona perciunilor si pe partea interioara a coapselor”, adauga medicul Rina Davidson.
De regula, parul este inchis la culoare si aspru. “Relatia cu dulciurile este ridicata de fapt de relatia care exista intre insulina si andogeni. La femeile cu sindrom de ovare polichistice exista tendinta de hiperandrogenism (exces de androgeni)”, explica si endocrinologul Dan Peretianu.

3. Eczeme si psoriazis

Si cei care au probleme ale pielii, precum eczeme sau psoriazis, pot ajunge sa sufere din cauza parului in exces. Asta pentru ca aceste boli sunt cauzate de inflamatii, care cresc cantitatea de sange ce ajunge

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!