"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Imi amintesc de cineva care spunea destul de des ca “in fata unei cafele, vointa mi se face fleasca”. Cred ca ii impartasesc opinia, fiindca acelasi lucru se intampla si in cazul meu. O zi fara cafea nu exista pentru mine.

Am abordat subiectul avantajelor pe care le are consumul de cafea asupra sanatatii omului ori de cate ori am avut prilejul.

Totusi, nu as putea afirma ca stiu totul despre aceasta licoare atat de savuroasa. Ca are beneficii m-am lamurit si le voi reaminti pe cateva aici, special pentru voi cititorii.

PUBLICITATE

Ca este periculoasa in amestec cu alcoolul sau cu unele antibiotice, nu eram prea edificata. La acest punct se mai adauga multe alte aspecte.

Iata 10 informatii ce va vor ajuta sa reflectati inainte de viitoarea ceasca de cafea:

ce nu stiai despre cafea

1.Cafeaua espresso are un continut mai mare de cafeina decat cafeaua la filtru

O spune analiza ANSES din 2013 si 2014 care a aratat ca o cafea espresso contine in medie o concentratie mai mare in cofeina decat cafeaua preparata la filtru. Mai mult, concentratia este si mai puternica daca se folosesc capsule pentru espressor.

2.Nu se recomandata consumul de cafea odata cu anumite antibiotice

Este vorba de enoxacina, ciprofloxacin si de norfloxacin, folosite in tratarea infectiilor urinare. Precautie trebuie sa manifestam si cand se ia teofilina, un antiasmatic cu aceleasi efecte ca si cafeina.

Potrivit ANSM, “aceste antibiotice impiedica eliminarea cafeinei si pot produce supradozaj sau reactii adverse in cazul teofilinei”.

Se recomanda sa evitam cafeaua, ceaiul negru si verde, bauturile carbogazoase ce contin cofeina, pe toata durata tatamentului sau sa reducem cantitatea, daca astmul este tratat cu teofilina.

Simptomele excesului de cofeina sunt palpitatiile, tremorul, transpiratia, ba chiar halucinatiile.

3.Cafeaua scade riscul de a suferi de acufene

In 2014, pe baza unor informatii obtinute de la 65.000 de femei, cercetatorii americani au remarcat ca femeile care beau de la 3- 4 cesti de cafea pe zi, adica 450-599 mg de cafeina, prezinta cu 15% mai putine riscuri de a se plange de zgomote in urechi/vajaituri/tiuituri…, fata de bautoarele unei singure cesti/zi (150 mg).

Cafeina stimuleaza sistemul nervos central si poate avea astfel efect direct asupra urechii interne.

4.Sa nu consumam peste 4 cafele pe zi

Un an mai tarziu,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!