"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Inainte de a raspunde la intrebarea din titlu, va informez ca ea a fost pusa mai multor persoane in varsta din comunitatea portugheza Gafanha do Carmo, aflata in Aveiro.

 

De fapt, intrebarea face parte dintr-un plan intocmit de animatorul Angelo Valente si gerontologul Sofia Nunes. Ei au mers special la azilul mentionat din Aveiro.

 

ce ai vrea sa faci inainte de a muri

 

De fapt, cei doi s-au inspirat dntr-un celebru proiect artistic denumit “Before I Die” (“Inainte de a muri), initiat cu ceva timp in urma in News Orleans, de catre Candy Chang.

 

Dupa pierderea unei persoane iubite, artista Candy Chang a vopsit partea unei case abandonate din cartierul ei si a scris fraza “Inainte de a muri vreau sa,…”.

 

In foarte scurt timp, peretele s-a colorat in intregime cu tot felul de vise ale trecatorilor carora nu le-a fost greu sa o faca. In acest fel, s-a realizat un adevarat portret al dorintelor/aspiratiilor oamenilor, indiferent de varsta, dandu-li-se o sansa in plus de a reflecta la intrebarea finala a vietii.

PUBLICITATE

 

Revenind la proiectul materialului de fata, mai multot persoane varstnice din Gafano do Cormo, li s-a dat expresia “Inainte de a muri, vreau sa…”, rugandu-i sa o completeze pe o tablita, inscriindu-si acolo dorinta ce le-ar placea sa si-o satisfaca.

 

Am considerat oportun sa aruncati o privire asupra fotografiilor, sa analizati raspunsurile variate date de batranii din acest colt al lumii, dupa care sa reflectati daca unele s-ar potrivi cu ceea ce ati vrea sa faceti inainte de a trece dincolo.

 

Iata-le!

 

1.“Inainte de a muri, as vrea sa-mi vopsesc parul in nuante albastre”

2.”Inainte de a muri, as vrea sa zbor”

3.”Inainte de a muri, as vrea sa-l intalnesc pe Marco Paulo” (un cantaret portughez)

4.“Inainte de a muri, as vrea sa-mi revad nepotii”

5. “Inainte de a muri, as vrea sa vad in realitate clubul Benfica Lisabona”

6.“Inainte de a muri, as vrea sa merg la un bal/gala”

7.“Inainte de a muri, as vrea un pupic mare pe gura”

8.“Inainte de a muri, as vrea sa-mi recapat vederea”

 

9.”Inainte de a muri, vreau sa traiesc din nou”

 

Lista cu dorintele batranilor de la azilul portughez poate continua: cineva ar vrea sa conduca o masina, un altul sa cante pe scena, un barbat sa piloteze, altul sa mearga pe bicicleta, sa organizeze un pranz in familie, sa urce din nou pe vapor, sa mearga in America sau in Brazilia, sa se reintoarca in Figeira da Foz, sa vada ca lumea traieste in pace.

 

Pe cat de simple si nostime sunt mesajele batranilor portughezi, pe atat de emotionante. Le putem lua si ca o frumoasa lectie de viata din care aspiratiile nu ar trebui sa lipseasca.

 

Toate ne fac sa gandim mai mult la zilelele pe care le mai avem de trait si sa ne imaginam mereu ca maine e ultima, ca sa ne putem bucura de fiecare moment al vietii.

 

Acum e randul vostru sa ne impartasiti la rubrica comentarii cam ce vise ati vrea sa vi se indeplineasca, inainte de a trece ultimul prag.

 

Pana atunci, sa aveti sanatate!

 

Sursa: brightside.me

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE