"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Fireste, nasul fiecaruia dintre noi este unic. Mai mic, mai scurt/lung, cu nari mai largi.

Intrebarea pe care ne-am pune-o ar fi de ce aceste diferente daca apartinem toti aceleiasi specii.

te-ai intrebat de ce nasul tau este mai mare?

Raspunsul il aflam de la cercetatorii din cadrul University College London care, recent, au pus in lumina patru gene ce determia cu precizie morfologia nasului nostru. Concluziile au fost publicate in revista “Nature Communications”.

Astfel:

-GLI3 este gena ce sta la originea cresterii cartilajului si a largirii foselor nazale.

-DCHS2 raspunde de forma ascutita a nasului.

-RUNX2, o gena legata de cresterea oaselor nazale, ceea ce duce la modificarea latimii nasului.

Pentru a intelege mai bine aceste anomalii congenitale au fost supuse observatiei oamenilor de stiinta chipul si ADN-ul a 6.275 de persoane venite din Europa, America de Sud si Africa.

Potrivit dr. Kaustubh Adhikari, unul dintre participantii la lucrari, “cunoasterea rolului fiecarei gene ajuta la reconstituirea traseului evolutiei omului de Neandertal pana la omul modern”.

PUBLICITATE

Asa cum ne reaminteste profesorul Andrez Ruiz-Linares, autorul principal al studiului, “s-a speculat mult timp ca forma nasului reflecta mediul in care fiintele umane au evoluat. De exemplu, nasul relativ ingust al europenilor releva adaptarea la un climat rece si uscat.

Asadar, identificarea genelor cu influenta asupra formei nasului are un rol important in intelegerea diverselor anomalii faciale.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE