"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Oceanul Pacific, care se intinde pe o suprafata egala cu aproximativ o treime din suprafata Terrei, ar fi fost contaminat de scurgerile de radiatii din urma Dezastrului Nuclear de la Fukushima, sustin oficialitatile de mediu.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), care se preocupa in special cu folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice, a demarat in 2011 un proiect comun de Cooperare Tehnica (CT) in regiunea Oceanului Pacific impreuna cu Statele Membre semnatare ale Acordului pentru Cooperare Regionala (RCA).

Proiectul a fost initiat la scurt timp dupa dezastrul de la Fukushima, cand un tsunami declansat de un cutremur puternic pe data de 11 martie 2011 a intrerupt generatoarele electrice si sistemele de racire a trei dintre reactoarele uzinei Fukushima Daiichi, rezultatul fiind un accident nuclear de proportii. Accidentul a avut ca urmari patrunderea unei cantitati masive de material radioactiv in apele Oceanului Pacific.

PUBLICITATE

Fukushima este responsabila pentru contaminare

Asa cum era de asteptat, incidentul a generat un val de ingrijorare printre tarile situate in vecinatatea Oceanului Pacific cu privire la activitatea economica zonala si la consecintele asupra mediului. Proiectul CT a fost demarat ca raspuns la criza survenita, principalul sau scop fiind acela de a identifica si masura prezenta substantelor radioactive din mediul oceanic si marin.

Prima intalnire anuala de revizuire a rezultatelor, care a avut loc in luna august a anului 2012, a confirmat modelele hidrodinamice anticipate, furnizand astfel dovezi in sprijinul premisei potrivit careia curentul puternic denumit Kuroshio si replicile sale ar fi putut transporta substantele radioactive de-a lungul coastei Oceanului Pacific inspre Est. Totusi, concentratia materialelor radioactive nu a fost la fel de mare precum s-a speculat initial.

Volumul urias de ape oceanice ar fi diluat acest material radioactiv suficient incat gradul de radioactivitate sa nu creasca simtitor, desi chiar si la acest prag scazut masurat exista un risc real de contaminare a algelor si a faunei marine mici. Astfel, una dintre prioritatile proiectului de monitorizare a apelor marine a devenit mentinerea sigurantei de consum a fructelor marine pescuite in zonele afectate, precum si obtinerea unui tablou informational cuprinzator asupra situatiei.

Proiectul CT se apropie de final, urmand sa fie incheiat anul acesta, iar unele concluzii sunt totusi ingrijoratoare. O cercetare de teren intreprinsa pe 2 iulie 2014, desfasurata pe baza a doua

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE