"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

five × two =

three + 6 =

Un articol de Razvan

loading...

 

Oceanul Pacific, care se intinde pe o suprafata egala cu aproximativ o treime din suprafata Terrei, ar fi fost contaminat de scurgerile de radiatii din urma Dezastrului Nuclear de la Fukushima, sustin oficialitatile de mediu.

 

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), care se preocupa in special cu folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice, a demarat in 2011 un proiect comun de Cooperare Tehnica (CT) in regiunea Oceanului Pacific impreuna cu Statele Membre semnatare ale Acordului pentru Cooperare Regionala (RCA).

 

Proiectul a fost initiat la scurt timp dupa dezastrul de la Fukushima, cand un tsunami declansat de un cutremur puternic pe data de 11 martie 2011 a intrerupt generatoarele electrice si sistemele de racire a trei dintre reactoarele uzinei Fukushima Daiichi, rezultatul fiind un accident nuclear de proportii. Accidentul a avut ca urmari patrunderea unei cantitati masive de material radioactiv in apele Oceanului Pacific.

 

Asa cum era de asteptat, incidentul a generat un val de ingrijorare printre tarile situate in vecinatatea Oceanului Pacific cu privire la activitatea economica zonala si la consecintele asupra mediului. Proiectul CT a fost demarat ca raspuns la criza survenita, principalul sau scop fiind acela de a identifica si masura prezenta substantelor radioactive din mediul oceanic si marin.

 

Prima intalnire anuala de revizuire a rezultatelor, care a avut loc in luna august a anului 2012, a confirmat modelele hidrodinamice anticipate, furnizand astfel dovezi in sprijinul premisei potrivit careia curentul puternic denumit Kuroshio si replicile sale ar fi putut transporta substantele radioactive de-a lungul coastei Oceanului Pacific inspre Est. Totusi, concentratia materialelor radioactive nu a fost la fel de mare precum s-a speculat initial.

 

Volumul urias de ape oceanice ar fi diluat acest material radioactiv suficient incat gradul de radioactivitate sa nu creasca simtitor, desi chiar si la acest prag scazut masurat exista un risc real de contaminare a algelor si a faunei marine mici. Astfel, una dintre prioritatile proiectului de monitorizare a apelor marine a devenit mentinerea sigurantei de consum a fructelor marine pescuite in zonele afectate, precum si obtinerea unui tablou informational cuprinzator asupra situatiei.

 

Proiectul CT se apropie de final, urmand sa fie incheiat anul acesta, iar unele concluzii sunt totusi ingrijoratoare. O cercetare de teren intreprinsa pe 2 iulie 2014, desfasurata pe baza a doua seturi de mostre de apa marina, a gasit urme de depozite toxice pe doua dintre filtrele utilizate. Pe lista depozitelor se afla si cesiul, o substanta radioactiva.

 

Iar de curand, mostrele colectate in apele de coasta ale Insulei Vancouver din British Columbia au relevat cantitati reziduale de cesiu-134 si cesiu-137. Mostrele colectate au fost separate de proiectul de monitorizare demarat de IAEA, dar se speculeaza ca singura sursa posibila pentru aceste elemente radioactive ar fi fost tot Fukushima, dupa cum informeaza Reteaua Integrata de Monitorizare a Radionuclidelor Oceanice InFORM Fukushima.

 

Este pentru prima data cand s-au depistat urme de cesiu-134 in preajma Americii de Nord. Desi este vorba de cantitati foarte mici, nu trebuie ignorat nicicand pericolul prezentei materialelor radioactive in mediu. Vestea buna, insa, este ca specialistii considera totusi nivelul masurat ca fiind prea scazut pentru a dauna sanatatii persoanelor expuse, acesta echivaland cu cel al unei radiografii dentare.

 

Problema este ca expunerile pot fi repetate, plus ca radiatiile si materialele radioactive pot fi transportate usor de apa marilor si de vant pretudindeni in lume. De aceea, obiectivul vizat in prezent este acela de a mentine poluarea radioactiva la pragul zero. Si, potrivit cercetatorului Ken Buessler, chimist marin la Institutul Oceanografic Woods Hole, este necesara o monitorizare continua pentru acest lucru.

 

 

Este o perspectiva de viitor care contrazice decizia controversata a IAEA de a deversa o cantitate si mai mare de apa oceanica in mare. Aparent, IAEA considera aceasta varianta mai buna decat cea a depozitarii ei in rezervoare inchise. In cazul din urma, orice scurgere ar trebui controlata si ar necesita o monitorizare continua, in special in preajma sursei de contaminare, dar nu numai. Este un cerc vicios care starneste tot mai multe reactii de ingrijorare, atat printre cercetatori cat si pentru locuitorii zonelor de expunere. Pescarii, de exemplu, sunt nevoiti sa verifice dupa fiecare captura daca pestii sunt sau nu contaminati cu reziduuri radioactive.

 

Inaintea oricarui demers de deversare, insa, IAEA si compania Tokyo Electric Power Co., care detine centrala nucleara, trebuie sa ia in calcul toate aspectele impactului asupra mediului, precum si impactul socio-economic al deciziei. Decizia se rasfrange in mod direct asupra sanatatii pe termen lung a populatiei din zona si implicit asupra comunitatii globale.

 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.