"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

 

Auzim deseori vorbindu-se despre hipocalcemie – lipsa de calciu. Ce ni se recomanda? Suplimentarea dietei cu calciu de sinteza sau cu alimente care contin calciu, in general produsele lactate, care fac mai mult rau decat bine, creand aciditate.

 

Ni se mai recomanda suplimentele alimentare, care fac “minuni”, dar nimeni nu ne explica care este mecanismul absorbtiei eficiente a calciului, nici ce inseamna hipercalcemia – excesul de calciu si, mai ales, cum sunt legate de dieta si de obiceiurile noastre zilnice.

 

Calciul este mineralul cel mai abundent din organism. Este necesar pentru fortificarea oaselor, cartilajelor, tendoanelor si tesutului conjunctiv. Este folosit in matricea oaselor. Asista activarea enzimelor, inclusiv a celor pe care le secreta pancreasul. Colaboreaza cu neuro-transmitatorii. Este utilizat in eliberarea de ATP (adenozin trifosfat – rezerva de energie a celulelor).

 

99% din calciul prezent in organism se afla in oase si dinti. Joaca un rol important in coagularea sangelui. Este unul dintre numerosii agenti de transport la nivel celular. Normalizeaza procesele cardiace, starea nervoasa, coagularea sanguina, procesele metabolice. Neutralizeaza produsele histaminice in exces.

 

Utilizarea calciului este reglata de hormonii secretati de paratiroida si de prezenţa vitaminei D.

 

Nivelul pH-ului sangelui este vital! Acesta este, in mod normal 7,35! La o valoare a pH-ului de 7,1 apare stare de coma, iar la 6,9 intrevine moartea!

 

Atunci cand consumam prea multe produse generatoare de aciditate (proteine, bauturi acidulate si neacidulate conservate cu acid fosforic, sare, zahar, cafea – unul dintre cei mai mari “hoti” de calciu, ceai, alcool), in cazul administrarii medicamentelor sau fumatului sau cand viata de zi cu zi are amprenta sedentarismului, calciul este mobilizat din schelet, impreuna cu alte minerale alcaline, spre sange!

 

De ce se intampla asta si nu murim pe loc? Calciul este cel mai alcalin element si este folosit de organsim pentru a echilibra pH-ul sangelui!.

 

Diureticele chimice inhiba sau „extrag” calciul din oase si din tesuturi.

 

In organism gasim trei feluri de calciu : legat la o proteina 46%; de dispersie 6,5%; ionizat 47,5%.

 

Surse alimentare naturale: varec (alge), seminte de susan, legume cu frunze verzi, seminte de floarea-soarelui, alune, nuci, orez brun, trestie de zahar, cacao organica, precum si majoritatea fructelor si legumelor.

 

Apa poate constitui o importanta sursa de calciu (pana la 300 mg/l), pentru ca ea contine o forma usor absorbabila. Vinul natural se constituie intr-o sursa la fel de valoroasa.

 

Cerealele sunt sarace in calciu, creeaza aciditate, iar pe de alta parte au cantitati mari de fitati, astfel ca, atunci cand sunt consumate excesiv si netratate termic pot determina perturbari ale absorbtiei calciului

 

Carnea si derivatele acesteia sunt sarace in calciu si, de asemenea, creeaza aciditate in organsim.

 

Mitul lapte-calciu-densitate osoasa a fost creat si perpetuat de reclamele intense ale industriei de produse lactate! In plus, si foarte grav, manipuland atitudinea oamenilor fata de patologia prin deficitul de calciu, laptele si produsele lactate au fost imbogatite cu vitamina D, perturband echilibre foarte sensibile din organism.

 

Maladii carentiale pe termen scurt: crampe si spasme musculare, batai puternice de inima, insomnie, irascibilitate, degradarea si caderea dinţilor, paradontoza, scaderea rezistentei oaselor, dureri dorsale si ale membrelor inferioare, porozitate osoasa, slabirea tesutului conjunctiv, vene varicoase si vene reticulare, formarea de hemoroizi, prolaps de organe si tesuturi, hemoragii, bufeuri, sindrom de alternanta cald-rece, aritmii cardiace.

 

Maladii carentiale pe termen lung: osteoporoza, scolioza, rahitism si afectiuni legate de pierderea de calciu din tesutul osos sau incapacitatea oaselor in crestere de a produce suficient calciu pentru fortificarea si dezvoltarea lor normala. Oprirea din crestere, artrita si depresie.

 

Consumul marit de calciu poate creste productia de calcitonina din glanda tiroida (celule C). Aceasta situatie inhiba reutilizarea calciului la nivel osos, provocand un efect advers in regenerarea tesutului osos. Plumbul impiedica utilizarea calciului.

 

Excesul este mult mai rar intalnit decat hipocalcemia si are drept cauza exagerarea aportului alimentar sau/si a celui medicamentos. Consumul de alimente preparate industrial si imbogaţite in calciu, mai ales cand se administreaza concomitent cu vitamina D, duce la cresterea calcemiei si a riscului depunerilor de calculi in rinichi, vezica urinara, aorta, ca si in tesuturile moi (muschi). O serie de boli digestive care evolueaza cu hiperaciditate si in care consumul de lapte si saruri alcaline (care contin calciu) este mare contureaza hipercalcemia.

 

Calciul poate fi crescut de asemenea in: tuberculoza, sarcoidoza, metastaze osoase, hiperfunctia glandelor paratiroide, imobilizare prelungita etc.

 

Experimental, s-a demonstrat faptul ca administrarea zilnica a 1500 mg – 2000 mg de calciu de sinteza predispune la infectii urinare care nu-si gasesc tratament!

 

Semne ale hipercalcemiei: greata, varsaturi, ameteala, diminuarea apetitului, astenie, dureri osteo-articulare, somnolenta, uscarea mucoasei orale si nazale, constipatie, prurit, modificarea frecventei cardiace, hipertensiune, hemoragii gastro-intestinale, litiaza renala, modificarea randamentului fizic si intelectual, depuneri de calciu in tesuturi, ciocuri osoase etc.

 

Pentru corecta functionare, dezvoltare si refacere a tesuturilor, aportul de fosfor, calciu si magneziu trebuie sa fie echilibrat.

 

Calciul nu poate fi utilizat corect fara interventia hormonilor produsi de paratiroida.

 

Suplimentele care contin calciu au drept efect eliminarea fosforului din organism. Efectul consumului de suplimente de calciu, altele decat calciul natural, de provenienta vegetala, si, mai ales in conditiile in care avem de-a face cu o paratiroida epuizata, va fi formarea calculozei, inclusiv a ciocurilor osoase.

 

Absorbtia calciului este mai mare la barbati decat la femeile aflate in afara perioadei de maternitate.

 

Cel mai important factor de fixare a calciului in oase este exercitiul fizic.

 

Eliminarea calciului se face prin intestinul gros, in proportie de 75% si prin urina, in proportie de 20%, iar restul prin transpiratie. Persoanele care lucreaza la temperatura ridicata pot pierde peste 100 mg calciu pe ora prin transpiratie, in timp ce, in mod normal, aceasta pierdere este de 15 mg/zi.

 

Consumul marit de sare favorizeaza, de asemenea, eliminarea pe cale renala a calciului

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.