"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

 

Glanda tiroida este o glanda importanta ce influenteaza multe functii vitale ale corpului uman. Aceasta glanda este pozitionata in partea frontala a gatului si are forma de fluture. Hiperactivitatea glandei tiroide, adica intensificarea activitatii acesteia, determina o productie excesiva de hormoni, fapt care poate afecta organismul pe mai multe planuri.

 

Dar si incetinirea activitatii ei, hipotiroidismul, are un impact negativ asupra sanatatii. Daca resimti simptomele si semnalele descrise mai jos, adreseaza-te cat mai degraba unui specialist endocrinolog.

 

Iata principalele semne de avertizare precoce, pe care corpul tau le produce in fazele incipiente ale dereglarilor tiroidiene. Nu ignora niciodata urmatoarele semne si simptome:

 

semnele problemelor tiroidiene pe care le ignori

 

 

1. Modificari de greutate – Hipotiroidismul este o cauza comuna si frecventa a cresterii bruste in greutate. Intensificarea activitatii glandei tiroide determina ingrasare chiar si in cazul in care alimentatia este perfect echilibrata. Oricat de putin ai manca, organismul asimileaza grasimi in exces.

 

2. Balonare si edeme faciale – Balonarea stomacului este iarasi o problema foarte comuna declansata de tulburarile tiroidiene. In plus, pot aparea si edeme, mai ales ale fetei. Orice astfel de modificari de aspect reclama nevoia unui examen endocrin de specialitate.

PUBLICITATE

 

3. Iritabilitate si anxietate – Nervozitatea, iritabilitatea, anxietatea si senzatia permanenta de neliniste pot semnala o accelerare pronuntata a metabolismului ca urmare a hipertiroidismului. Aceasta dereglare hormonala poate genera inclusiv probleme de concentrare.

 

4. Dereglari menstruale – Dereglarile glandei tiroide se rasfrang si asupra frecventei si intensitatii menstruatiei. Hipotiroidismul determina o accentuare a simptomelor menstruale, sangerarile fiind in acest caz mai abundente, iar ciclul menstrual fiind prelungit peste perioada normala. Hipertiroidismul, pe de cealalta parte, determina o reducere a abundentei sangerarilor menstruale sau, in unele cazuri, chiar absenta ciclului menstrual.

 

5. Sensibilitate crescuta la stimulii de temperatura – Persoanele cu tulburari de glanda tiroida percep si reactioneaza de regula diferit la temperaturile exterioare. Persoanele cu hipotiroidism devin mai sensibile la frig, in timp ce persoanele cu hipertiroidism devin mai sensibile la caldura.

 

6. Cadere a parului, paloare a fetei – Hipotiroidismul poate determina uscarea excesiva a tenului si a tegumentelor corpului, chiar si pe timpul verii. Iar uscarea excesiva a pielii capului poate determina caderea parului.

 

7. Intensificarea durerilor musculare – Hipotiroidismul genereaza dureri musculare si de tendoane independent de gradul de efort fizic depus.

8. Modificare a functiilor mentale – Deteriorarea capacitatii de concentrare si aparitia simptomelor de ameteala pot semnala existenta unor probleme de hipertiroidism.

 

Trebuie sa fii atent si sa nu ignori niciodata aceste semne si simptome. Daca manifesti oricare dintre aceste simptome, adreseaza-te imediat unui specialist endocrinolog.

 

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE