"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Am lucrat timp de mai multi ani la sectia de ingrijire medicala paleativa. Pacientii mei erau in cea mai mare parte muribunzi, asa ca nu o sa uit niciodata clipele traite alaturi de ei. Pe majoritatea ii vegheam in ultimele cateva saptamani de viata.

Cand li se apropie sfarsitul, oamenii devin mult mai perceptivi si mai intelepti. Uneori, transformarile sunt cu adevarat uimitoare. Iarasi, este foarte interesant sa asisti la toate starile prin care trec, sa observi cum pacientii parcurg stadiile de negare, frica, furie, remuscare, iarasi negare si apoi resemnare si acceptare. Totusi, totii pacientii pe care i-am avut sub observatie si-au gasit linistea inainte de a muri, fara exceptie.

Intrebati daca manifesta regrete sau daca si-ar dori sa poata schimba unele experiente din trecut, toate raspunsurile au un numitor comun. Iata cele mai frecvente cinci regrete exprimate de pacienti pe patul de moarte:

PUBLICITATE

cele mai frecvente regrete de pe patul de spital

1. Imi doresc sa fi avut curajul sa duc o viata autentica, in loc sa fac ceea ce se astepta de la mine.

Acesta este principalul regret. Pe pragul de a muri, oamenii rememoreaza visurile si obiectivele neimplinite. Multi dintre muribunzi n-au reusit sa realizeze nici jumatate din lucrurile propuse, chiar si atunci cand au avut toate mijloacele necesare la indemana.

Este foarte important sa iti urmezi macar o parte din visuri, si asta cat mai repede posibil. Odata ce iti pierzi sanatatea, e deja tarziu. Simplul fapt ca esti sanatos iti ofera un grad de libertate mai mare decat ti-ai putea imagina.

2. Mi-as dori sa nu fi muncit atat de mult.

Un regret manifestat de toti barbatii pe care i-am avut in ingrijire. S-au cufundat in munca si au ratat copilaria fiilor si fiicelor, precum si tineretea sotiilor lor. Si femeile au divulgat acest regret, dar mai ales cele care au trebuit sa munceasca mult pentru a-si intretine familia.

Daca iti simplifici stilul de viata si faci alegeri mai cautate, s-ar putea sa nu ai nevoie de toti banii dupa care alergi zi de zi. Iar daca iti eliberezi putin viata de rutina mersului la serviciu, n-ai sa mai ratezi clipele importante din sanul familiei.

3. Mi-as dori sa fi avut curajul sa-mi exprim deschis sentimentele.

Multi dintre pacienti si-au inabusit sentimentele ca

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE