"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Traim o perioada a miturilor! Se vorbeste despre mitul proteinelor, al fierului, al vitaminei B12, al calciului, al antioxidantilor, al vitaminei A etc.
Vorbind despre calciu, inca se recomanda laptele si produsele lactate, adesea in cantitati mari, pentru a asigura, rezerva acestuia in organism.

 

Aceasta credinta este rezultatul publicitatii agresive, care timp de decenii ne-a “informat” cu succes despre cat de bune sunt laptele si produsele lactate pentru sanatatea noastra. Oamenii au fost „ajutati” sa isi insuseasca ideea potrivit careia daca un pahar cu lapte pe zi este bun, atunci trei sau patru pahare trebuie sa fie si mai bune!

 

consumul de lapte este un mit

 

 

Nu este nimic rau in a bea lapte de la natere si pana la varsta de doi ani. Cu singura conditie ca laptele sa fie lapte matern, adica proaspat, neprelucrat si natural. Viitoarea mama ar trebui sa adopte o dieta compusa din alimente crude, bogate in substante nutritive si cu valoare energetica ridicata, inaintea perioadei de sarcina si pe toata durata acesteia.

PUBLICITATE

 

Cu toate acestea se manifesta tendinta de a nu mai alapta sugarii. Multi dintre copii sunt trecuti pe lapte de vaca sau pe formule artificiale, care sunt de aproape douazeci de ori mai concentrate decat laptele de vaca.

 

Laptele de vaca este pentru vaci, este bogat in proteine, minerale si grasimi, o conditie necesara pentru ca viteii sa creasca in greutate intr-un an intre 136 si 226 de kilograme.

 

Este inutil sa spunem ca bebelusii nu cresc in acelasi ritm.

 

Laptele de vaca are un continut de proteine de cel putin patru ori mai mare si o concentratie de minerale de peste sase ori mai mare decat laptele uman.

 

Un lapte atat de concentrat este foarte greu de digerat de bebelusi. Cantitatea de enzime produse de organismul uman pentru digerarea produselor lactate este mult mai mica decat cea produsa de organismul vacii. In lipsa enzimelor necesare, bebelusii vor avea probleme digestive si secretii excesive de mucus la nivelul sinusurilor, plamanilor, creierului si urechilor. Numeroase forme de alergie sunt rezultatul consumului excesiv de lapte de vaca.

 

Adultii nu pot digera deloc laptele, astfel incat vor dezvolta probleme inflamatorii pe masura ce vor inainta in varsta. Laptele de vaca este foarte sarac in acizi grasi esentiali, care sunt vitali pentru organismul uman in procesul de producere a colesterolului, steroizilor, tesutului nervos, cerebral s.a.m.d.

 

Laptele crud de vaca este potrivit pentru cresterea si dezvoltarea scheletului osos si musculaturii, in timp ce laptele uman stimuleaza dezvoltarea sistemelor cerebral si nervos. Aceasta este una dintre principalele deosebiri dintre frugivore si erbivore.

 

Intre trei si patru ani, majoritatea copiilor pierd enzimele cu ajutorul carora pot digera laptele, in special lactaza, care descompune lactoza prezenta in lapte. Din punct de vedere biologic, copilul nu trebuie sa mai bea lapte dupa aceasta varsta. Deoarece organismul uman nu dispune de enzimele necesare descompunerii laptelui, se intensifica producerea de mucus. Laptele devine astfel un produs extrem de iritant pentru mucoasa tractului digestiv, ceea ce va provoca formarea unei cantitati si mai mari de mucus. In amestec cu amidonul, acest mucus poate genera formarea unor placi mucoide consistente, care se vor fixa pe peretii intestinali.

 

Laptele fiecarei specii, in starea sa naturala, este o hrana perfecta pentru puii speciei respective, el asigurand, pe timp limitat, cresterea lor rapida.

 

Nicio alta specie nu mai consuma lapte dupa varsta copilariei.

 

Prea multe produse lactate, mai ales in formele procesate pe care le gasim in supermarketuri, sunt generatoare de boala.

 

Mitul lapte-calciu-densitate osoasa a fost creat si perpetuat de reclamele intense! Manipuland atitudinea oamenilor fata de patologia prin deficitul de calciu, laptele si produsele lactate au fost imbogatite cu vitamina D, perturband echilibre foarte sensibile din organism. Este demonstrat faptul ca vitamina D este generata in cantitati adecvate prin expunerea la soare, nu mai mult de 10-15 minute, cam de trei ori pe saptamana, a partilor normal descoperite sau poate fi luata din surse naturale! Faptul ca mitul consumului de lapte si produse lactate a supravietuit este in foarte mare masura cauzat si de modul superficial de gandire cantitativa!

 

Osteoporoza este o problema de o importanta deosebita pentru femei. Dar ea nu este rezultatul lipsei calciului din dieta, ci al aciditatii acesteia! Aceasta aciditate obliga corpul sa scoata calciul afara din schelet in vederea mentinerii in echilibru a sistemelor tampon! Este adevarat ca produsele lactate conţin mult calciu, dar la fel de adevarat este si faptul ca oamenii care au nivele mai ridicate ale aportului de calciu (prin consum crescut de produse lactate) au nivele ridicate de osteoporoza!

 

Alimentele de origine animala bogate in calciu sunt bogate si in proteine, ceea ce duce la acidifierea mediului intern. Mediul acid este cel care „jefuieşte” corpul de calciu! De exemplu, branza: este foarte bogata in calciu, dar este si foarte bogata in proteine, acidifica sangele, iar consumul frecvent va genera pierderi de calciu, dar si ale altor minerale cu rol alcalinizant.

 

American Journal of Clinical Nutrition a publicat in anul 1983 cel mai mare studiu asupra osteoporozei. Au fost prezentate date ce confirma faptul ca vegetarienii nu au la fel de multa osteoporoza ca si omnivorii:

 

– la varsta de 65 de ani, femeile vegetariene aveau 18% pierderi osoase;

 

– femeile omnivore aveau 35% pierderi osoase!

 

– cifrele echivalente pentru barbati – 3% si 7%.

 

Cifrele pot fi explicate de faptul ca vegetarienii nu mananca la fel de multe proteine ca si omnivorii, pe de o parte, iar pe de alta parte, proteinele sunt de mai buna calitate, au lanturi mai mici de aminoacizi, se pot digera mult mai usor.

 

S-a aratat, de asemenea, ca la un consum zilnic de 75 de grame de proteina se pierde, prin urina, mai mult calciu decat se absoarbe din dieta – deci cantitatea necesara zilnica ar trebui sa fie sub un gram pe kilogram corp!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE