"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu – Consultant nutritie

Mineralele pe care noi credem ca le consumam, de cele mai multe ori nu isi duc la indeplinire misiunea organica pe care o au. Sunt mai multi factori care pot contribui la dezechilibrele de minerale din organism.

Regimul alimentar este unul dintre factorii majori care contribuie la dezechilibrul de minerale din organism este chiar obiceiul de a manca nesanatos, acid. Consumul excesiv de zahar, carbohidrati rafinati, alcoolul, dietele bogate in grasimi si produse de origine animala, procesarea si sterilizarea alimentelor sunt alti factori care, pe langa faptul ca nu ajuta organismul sa asimileze nutrienti, favorizeaza si eliminarea in cantitati mari a vitaminelor si mineralelor.

Chiar si continutul de minerale dintr-o dieta pe care o consideram sanatosa poate fi neadecvat, in functie de solul pe care a fost cultivat produsul respectiv, dar si de modul in care a fost preparat.

PUBLICITATE

de ce nu absorbi mineralele

Administrarea de medicamente poate conduce la reducerea rezervelor de minerale nutritive din organism si la cresterea nivelurilor de metale grele si toxine. Binecunoscutele efecte pe care le au diureticele nu implica numai pierderi de sodiu, ci in numeroase cazuri chiar pierderi de potasiu si magneziu. 

Antiacizii, aspirina si contraceptivele care se administreaza pe cale orala pot conduce la avitaminoza, dar si la acumularea unor cantitati excesive de toxine.

Stresul fizic, dar si cel emotional, pot conduce la dezechilibre de minerale. Anumite substante nutritive, precum zincul mineral si complexul de vitamine B, se pierd in cantitati mari in conditii de stres. 

Absorbtia substantelor nutritive scade daca organismul functioneaza sub stres.

Poluarea – Metalele grele, ca plumbul, mercurul si cadmiul, interfereaza cu absorbtia mineralelor si amplifica procesul de eliminare a acestora din organism. De-a lungul vietii suntem expusi unor surse de toxicitate, cum ar fi:

• fumul de tigara (cadmiu);

• cuprul si aluminiul din vasele de bucatarie;

• colorantii pentru par (plumb), produsele cosmetice;

• uleiurile hidrogenate (nichel);

• produsele antiperspirante (aluminiu);

• amalgamele dentare (mercur şi cadmiu);

• parfumurile (ftalati);

• detergentii si balsamul de rufe.

Suplimente nutritive cu vitamine si minerale pot, de asemenea, provoca dezechilibre in organism. Absorbtia de calciu se micsoreaza in prezenta fosforului.

Vitamina C este necesara in procesul de absorbtie a fierului, dar cantitati mari pot conduce la carente de cupru. Vitamina D ajuta

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!