"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 − one =

one + 9 =

Un articol de Mihaela Iliescu – Consultant Nutritie

loading...

 

Leguminoasele (mazare, linte, fasole, naut) si cerealele sunt alimente inactive.

 

Desi toate soiurile de leguminoase sunt bogate in proteine, iar cerealele contin amidon, ambele formeaza compusi acizi si solicita organismului un consum mai mare de energie pentru digestie, asimilare si eliminare, in comparatie cu energia pe care i-o pot aduce.

 

De ce hranim totusi animalele din gospodarie cu aceste produse? Pentru ca vrem sa le ingrasam. Animalele salbatice, de exemplu, nu mananca niciodata o asemenea hrana. Daca ar face-o, s-ar transforma in animale lenese si vulnerabile, devenind o prada usoara pentru exemplarele mai robuste.

 

ce reprezinta legumele si fructele pentru organism

 

 

Aceste alimente au un efect similar si asupra organismului uman…..

 

Leguminoasele si cerealele uscate, de toate soiurile, sunt extrem de concentrate, prelungind timpul de digestie si ingreunand procesul digestiv. Inhibitorii enzimatici continuti afecteaza actiunea enzimelor din organism.

 

Daca ne dorim cu adevarat sa dobandim energie, vitalitate si sa permitem regenerarea organismului, este bine sa evitam leguminoasele si cerealele neincoltite.

 

Daca totusi dorim sa consumam leguminoase si cereale, este recomandat sa o facem doar in anotimpul rece si niciodata asociindu-le, fiindca ar insemna sa combinam proteine si amidon la o singura masa. Combinarea lor va irita si mai mult organismul, din cauza proceselor de fermentare şi putrefactie.

 

Exemplu de combinatii incorecte: leguminoase cu paine (de orice fel).

 

Combinatii corecte: leguminoase cu salata de legume crude sau paine/cereale cu salata de legume crude.

 

Sanatate inseamna energie, iar energia isi are originea in viata, nu in moarte. Pe masura ce vom consuma alimente „vii” (hrana vie), vom constata efectele pe care le au leguminoasele si cerealele asupra nivelului energetic si agilitatii organismului nostru.

 

Este bine sa cautam dincolo de limitarile impuse si de ideile referitoare la nutritie, care ne-au fost inoculate prin educatie sau de spatiul cultural caruia ii apartinem, fiindca numai astfel vom descoperi varietatea produse nutritive pe care ni le pune la dispoziţie natura.

 

Clima are un puternic impact, in special in zonele unde exista diferente mari de temperatura intre anotimpuri. In timpul verii, care este mai acida, organismul uman are nevoie de alimente preponderent alcaline – fructe si legume in stare cruda. In timpul iernii, care este alcalina, oamenii simt nevoia de alimente mai acide, de tipul leguminoaselor si cerealelor. Este vorba de un proces natural de reglare a temperaturii organismului.

 

Un exemplu de factor care contribuie la reglarea temperaturii corporale poate fi observat in cazul functionarii glandei tiroide. Cum tiroida regleaza metabolismul, temperatura organismului va fi serios afectata daca tesuturile acestei glande sunt slabite. Desi, prin natura lor, leguminoasele si cerealele fac sa creasca temperatura, daca sunt folosite pe termen lung, ele pot duce la slabirea tiroidei, fapt care va avea un efect contrar, provocand racirea organismului si senzatia permanenta de frig, in special la nivelul membrelor.

 

In urma procesului de incoltire a leguminoaselor si a cerealelor se elibereaza „forta vitala” pe care o contin si anume enzimele. Continutul lor nutritiv devine mai echilibrat si mult mai usor de utilizat in organism. Ele se imbogatesc cu clorofila. Clorofila a fost supranumita „sangele verde”, datorita compozitiei sale, asemanatoare cu cea a sangelui uman. Nu numai ca da energie organismului, dar actioneaza si ca antioxidant, indepartand astfel metalelegrele, toxinele si acumularile de mucus din organism.

 

Asa ca puneti la incoltit pentru sanatate si viata!

 

Dr. Robert Morse – “Sa traim sanatos fara toxine”

 

Foto by: wikihow

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.