"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Potrivit celor mai recente statistici, cel mai mare consum de lapte din lume se inregistreaza in randul populatiei SUA si a multori tari din UE. 

Sa fie o coincidenta oare faptul ca aceste tari sunt pe primul loc si in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri de osteoporoza, o boala degenerativa a oaselor? Nu, acest detaliu nu este deloc accidental.

laptele face rau oaselor

Peste tot auzim ca laptele este „ excelent pentru sanatate, in special pentru intarirea oaselor”. Asa sa fie oare? Nu tocmai. Medicii din intreaga lume sustin ca laptele de vaca procurat din magazine nu ar fi chiar asa de benefic pentru organism pe cat se crede. Unul dintre motive il constituie procesul de pasteurizare, adica de fierbere, in timpul caruia laptele sufera o serie de transformari nu tocmai propice.

PUBLICITATE

Acest proces este pus in practica de toti producatorii pentru a prelungi durata de valabilitate a laptelui si pentru a distruge bacteriile si alti germeni patogeni periculosi. Problema este ca procesul omoara totodata si bacteriile benefice, probioticele, precum si unele enzime si nutrienti importanti.

Printre altele, procesul de pasteurizare distruge enzimele naturale din laptele crud si afecteaza structura chimica a calciului continut. Calciul este un mineral esential pentru dezvoltarea oaselor, mai ales la copii. In plus, s-a demonstrat ca alimentele supuse procesului de pasteurizare au un risc mai ridicat de a provoca alergii, iar uneori chiar boli cardiovasculare si cancer. 

Organismul are nevoie de calciu pentru o multitudine de functii fiziologice, printre care cresterea si intarirea tesuturilor osoase si a dintilor, coagularea sangelui, transmiterea impulsurilor nervoase, precum si reglarea batailor inimii. Nouazeci si noua la suta din calciul existent in corpul uman este depozitat in oase si in dinti. Procentul ramas se intalneste in sange si in alte tesuturi corporale.

Laptele crud nu poarta intotdeauna germeni patogeni, totul depinde de modul de obtinere si fabricatie a acestuia, de alimentatia vitelor, precum si de conditiile de igiena de pe durata colectarii si fabricarii. Marea majoritate a laptelui pasteurizat existent astazi pe piata provine de la animale inghesuite in custi, si indopate cu hormoni sintetici si antibiotice. 

Aceste substante nocive sunt interzise in unele tari din lume, de exemplu in Japonia, Australia, Canada si Uniunea Europeana, dar SUA si un numar de alte tari le mai

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restu articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!